top of page

Geography Wednesdays - Merseyside

Αφήνουμε την ανατολική ακτή και πάμε στη δυτική. Φτάνουμε λοιπόν σε μια από τις πιο ξακουστές κομητείες της Αγγλίας. Το Merseyside έχει πληθυσμό 1.423.065 (9η μεγαλύτερη κομητεία) και η μεγαλύτερη πόλη είναι το Liverpool όπου και κατοικεί σχεδόν το 70% των κατοίκων. Άλλες μεγάλες περιοχές είναι το Birkenhead, το St Helens και το Southport.

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η περιοχή ήταν κυρίως αγροτική, όμως από τον 19ο αιώνα και μετά υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της βιομηχανίας. Σε αυτό βοήθησε πολύ το λιμάνι του Liverpool που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στην Αγγλία, και ήταν πολύ σημαντικό για το εμπόριο. Η κομητεία είναι πολύ γνωστή επίσης και για τη μουσική, καθώς από το Liverpool ήταν οι Beatles, η κατά πολλούς μεγαλύτερη και πιο επιδραστική μπάντα όλων των εποχών. Ο John Lennon έχει δώσει και το όνομά του στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως του Liverpool, αναφέρονται ως Scousers και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη προφορά. Αυτό όμως που έχει κάνει την κομητεία πασίγνωστη δεν είναι ούτε η βιομηχανία, ούτε η μουσική. Είναι το ποδόσφαιρο. Στην κομητεία εδρεύουν δύο από τις πιο επιτυχημένες και ιστορικές Αγγλικές ομάδες, η Liverpool και η Everton οι οποίες αγωνίζονται και στο Merseyside Derby. Οι τίτλοι που έχουν κατακτήσει είναι αμέτρητοι, οπότε δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε. Αξίζει όμως να αναφέρουμε και μερικές από τις υπόλοιπες ομάδες της κομητείας. Η Tranmere Rovers από το Birkenhead αγωνίζεται στη League Two, ενώ η Southport F.C. στη National League North.

Παρότι είναι μια μικρή σε έκταση κομητεία, το Merseyside έχει 26 ζυθοποιεία. Οι πιο γνωστές μπύρες από την περιοχή είναι οι Liverpool Brewing, Team Toxic, Azvex, Black Lodge, Top Rope και Glen Affric. Θα μπορούσε να ονομάζεται και Greater Liverpool, αλλά προτιμήθηκε η ονομασία Merseyside από τον ποταμό Mersey που τη διασχίζει. Μια κομητεία που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην νεότερη ποπ κουλτούρα είναι αδύνατον να μη τραβήξει την προσοχή σας. Εάν την επισκεφθείτε να είστε λίγο υπομονετικοί με τους ντόπιους καθώς η προφορά τους είναι λίγο δύσκολη ως προς την κατανόηση. Θα δείτε όμως μια υπέροχη και σύγχρονη πόλη με έντονη ποδοσφαιρική αλλά και μουσική ιστορία! Επόμενος σταθμός η κομητεία Norfolk!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page