top of page

Stadium Wednesdays - Anfield

Το Anfield βρίσκεται στο Liverpool του Merseyside και αποτελεί την έδρα της τοπικής Liverpool από την ίδρυση της το 1892. Η χωρητικότητά του είναι 54.074 θεατές (όλοι καθήμενοι) ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση επέκτασης. Το πλάνο είναι να χωράει 61.000 θεατές μέχρι το τέλος της σεζόν 2023-24.



Όλοι μας γνωρίζουμε πως το Anfield είναι η καυτή έδρα των Reds. Γνωρίζατε όμως πως για τα πρώτα 8 χρόνια της ιστορίας του ήταν η έδρα της Everton; Κι όμως, από το 1884 που άνοιξε τις πύλες του μέχρι το 1892 ήταν η έδρα των Ζαχαρωτών. Τότε λόγω κάποιον διαφορών, κάποια μέλη της Everton αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλον χώρο. Έτσι όσοι απέμειναν ίδρυσαν τη Liverpool και συνέχισαν να παίζουν στο Anfield.


Έκτοτε στο γήπεδο έχουν γίνει μια σειρά από επεκτάσεις και ανακαινίσεις, Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών κρατάει από τον Φεβρουάριο του 1952 όταν και μαζεύτηκαν 61,905 θεατές προκειμένου να δουν έναν αγώνα απέναντι στη Wolves. Οι τέσσερις κερκίδες του γηπέδου είναι οι Main Stand (με 3 διαζώματα), Sir Kenny Dalglish Stand (1 διάζωμα), Anfield Road End (1 διάζωμα - εδώ έρχονται οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας) και φυσικά το Kop. Το Kop είναι η πιο δημοφιλής κερκίδα του γηπέδου, έχει δύο διαζώματα, και εκεί μαζεύονται πάντα οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομάδας.


Περιμετρικά του γηπέδου θα βρείτε και αγάλματα από δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες της ομάδας. Μιλάμε φυσικά για τους Bob Paisley και Bill Shankly. Λίγο πριν την έξοδο προς τον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες της Liverpool παραδοσιακά ακουμπούν το χέρι τους σε μία ταμπέλα που γράφει "THIS IS ANFIELD" μια κίνηση που συμβολίζει την πίστη στην ομάδα. Ο Jurgen Klopp είχε απαγορεύσει στους παίκτες να ακουμπούν τη συγκεκριμένη ταμπέλα έως ότου κερδίσουν κάποιον σημαντικό τίτλο, κάτι που έγινε το 2019 όταν οι Reds κατέκτησαν το Champions League.


Το Anfield ήταν ένα από τα γήπεδα που φιλοξένησαν τους αγώνες του Euro 1996. Τότε έγιναν στο γήπεδο τρία παιχνίδια από την φάση των ομίλων και ένας προημιτελικός. Εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου, το Anfield έχει φιλοξενήσει και αγώνες ράγκμπι αλλά και πολλές συναυλίες. Fun Fact, η μισητή αντίπαλος της Liverpool, Manchester United, χρησιμοποίησε το Anfield ως έδρα της το 1971 καθώς είχε δεχτεί τιμωρία λόγω επεισοδίων και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικό της γήπεδο!


Αυτή ήταν συνοπτικά η ιστορία του Anfield. Επιστρέφουμε την επόμενη εβδομάδα με το Ashton Gate!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page