top of page

Stadium Wednesdays - Aviva Stadium

Ξεκινάμε το 2024 πολύ δυναμικά με το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ιρλανδία! Το Aviva Stadium είναι το εθνικό γήπεδο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Βρίσκεται στο Δουβλίνο και άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2010, αντικαθιστώντας το προηγούμενο εθνικό γήπεδο των Ιρλανδών, το Lansdowne Road. Η χωρητικότητά του για αγώνες ποδοσφαίρου ανέρχεται στους 51.711 θεατές. Από την ημέρα που άνοιξε, είναι η επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας.



Το παλαιό Lansdowne Road, βρισκόταν ακριβώς εκεί όπου χτίστηκε το σύγχρονο Aviva Stadium. Ήταν ένα γήπεδο με πολύ μεγάλη ιστορία καθώς υπήρχε από το 1872 μέχρι και το 2006, όταν και κατεδαφίστηκε προκειμένου να ανεγερθεί το Aviva. Το παλιό γήπεδο χρησιμοποιούνταν μόνο για αγώνες ράγκμπι και τα διακαιώματα της διαχείρισής του ήταν αποκλειστικά στην Ιρλανδική ομοσπονδία ράγκμπι. Όμως το νέο Aviva, χρησιμοποιείται και για αγώνες ποδοσφαίρου, συνεπώς τα δικαιώματα διαχείρισης μοιράζονται στις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και ράγκμπι.


Εκτός από τους αγώνες της εθνικής Ιρλανδίας, το συγκεκριμένο γήπεδο είναι και η έδρα του τελικού του Κυπέλλου της Ιρλανδίας από το 2010. Για την ιστορία, τον πρώτο τελικό τον κέρδισε η Sligo Rovers. Το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς που έγινε στο γήπεδο ήταν μεταξύ της Manchester United και μιας μικτής παικτών από το Ιρλανδικό πρωτάθλημα, ένα ματς στο οποίο οι Κόκκινοι Διάβολοι επικράτησαν άνετα με 7-1.


Το 2011 πραγματοποιήθηκε στο Aviva Stadium ο τελικός του Europa League μεταξύ Porto και Braga. Σε αυτό το ματς οι δράκοι του Πόρτο νίκησαν με 1-0. Το Aviva έχει φανεί αρκετά γουρλίδικο στην εθνική μας ομάδα, καθώς η Ελλάδα έχει δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Μία το 2012 (0-1) και μία τον περασμένο Οκτώβριο με 0-2. Το 2021 ο ΠΑΟΚ επικράτησε μέσα στο Aviva επί της Bohemians σε αγώνα για τα προκριματικά του Europa Conference League. Το γήπεδο θα φιλοξενήσει και αγώνες για το EURO του 2028.


Κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, το Aviva χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο συγκέντρωσης για covid test στους κατοίκους του Δουβλίνου. Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έχουν κάνει συναυλίας στο συγκεκριμένο γήπεδο, όμως η Madonna, η Rihanna, οι AC/DC και ο Phill Collins. Παραδόξως οι U2 ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια συναυλία εκεί.


Αυτή ήταν η ιστορία του Aviva Stadium. Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με το B2net Stadium, έδρα της Chesterfield!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page