top of page

Stadium Wednesdays - bet365 Stadium

Το bet365 Stadium βρίσκεται στο Stoke του Staffordshire και είναι η έδρα της τοπικής Stoke City από τότε που άνοιξε τις πύλες του, το 1997. Το γήπεδο σήμερα χωράει 30.089 θεατές (όλοι καθήμενοι) και το κόστος κατασκευής του άγγιξε τα 15 εκατομμύρια λίρες. Αντικατέστησε το παλιό γήπεδο της ομάδας, Victoria Ground, το οποίο ήταν η έδρα της για 119 χρόνια.



Πολλοί από εσάς θυμάστε το γήπεδο ως Britannia Stadium. Το όνομα άλλαξε το 2016 όταν και έγινε η συμφωνία της Stoke με τη στοιχηματική εταιρεία. Το Britannia όμως δεν ήταν το κανονικό όνομα του γηπέδου, αλλά προήλθε από ένα ίδρυμα το οποίο βοήθησε στη χρηματοδότησή του, το Britannia Building Society. Το πρώτο ματς έγινε στις 27 Αυγούστου του 1997 και ήταν απέναντι στη Rochdale σε ένα ματς για το League Cup, το οποίο έληξε 1-1.


Το γήπεδο έχει πάρει τη σημερινή του μορφή από το 2017 όταν έγιναν και οι πιο πρόσφατες εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας του. Πλέον υπάρχουν οι τέσσερις εξής κερκίδες:

The Boothen End (Βόρεια) - 6.006 θεατές

The Franklyn Stand (Δυτική) - 7.357 θεατές

The Tile Mountain Stand - (Ανατολική) - 10.720 θεατές

The Caldwell Construction Stand (Νότια) - 6.006 θεατές


Ένα παράξενο γεγονός είναι το ότι ο δήμος του Stoke δεν είχε φροντίσει αρχικά να κάνει τα σωστά έργα στο σημείο του γηπέδου, προκειμένου οι φίλαθλοι να μπορούν να έρχονται άνετα. Τα πρώτα χρόνια για να πάει κάποιος από την πόλη στο γήπεδο, έπρεπε αναγκαστικά να μπει στον αυτοκινητόδρομο, να κάνει περίπου 2 χιλιόμετρα δρόμο, μέχρι να φτάσει σε έναν κυκλικό δρόμο και να ξαναγυρίσει προς το γήπεδο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό προκαλούσε τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στις μέρες του αγώνα. Εν τέλη, όλα τα έργα έγιναν στο διάστημα 2006 - 2010 και από τότε ο κόσμος μπορεί να πηγαίνει πιο άνετα στο γήπεδο.


Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν από τον θρύλο της ομάδας, Sir Stanley Matthews ο οποίος ήταν μέλος της Stoke από το 1932 έως το 1947 και μετά ξανά από το 1961 μέχρι το 1965. Έξω από το γήπεδο υπάρχουν μερικά αγάλματα που δείχνουν σημαντικές στιγμές από την καριέρα του, ενώ οι στάχτες του έχουν θαφτεί κάτω από το κέντρο του αγωνιστικού χώρου. Το bet365 Stadium έχει φιλοξενήσει αρκετές συναυλίες όπως του Elton John, του Bryan Adams και των Bon Jovi. Τον Απρίλιο του 2002, φιλοξένησε έναν φιλικό αγώνα μεταξύ των εθνικών U-21 της Αγγλίας και της Πορτογαλίας.


Ένα τελευταίο fun fact για το συγκεκριμένο γήπεδο είναι μια γνωστή ατάκα που έχουν πει διάφοροι τηλεοπτικοί αθλητικοί παρουσιαστές στην Αγγλία:

"Καλός ο Λιονέλ Μέσι, αλλά μπορεί να τα κάνει αυτά σε ένα κρύο βροχερό βράδυ στο Britannia;". Γενικά το γήπεδο ήταν γνωστό για τον αφιλόξενο καιρό του αλλά και για τη σκληροτράχηλη ομάδα που δύσκολα της έπαιρνες αποτέλεσμα, στις καλές της χρονιές.


Αυτή ήταν η σύντομη ιστορία του bet365 Stadium. Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με το Bloomfield Road της Blackpool!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page