top of page

Stadium Wednesdays - Bramall Lane

Το Bramall Lane βρίσκεται στην πόλη του Sheffield και άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1855. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν γήπεδο κρίκετ, πολύ απλά γιατί τόσο παλιά δεν υπήρχε το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε. Σήμερα χωράει 32,050 θεατές και έχει πάρει τη συγκεκριμένη μορφή μετά τη τελευταία ανακαίνιση που έγινε το 2008. Από το 1899 είναι η έδρα της Sheffield United, όμως έχει φιλοξενήσει αγώνες της Sheffield FC αλλά και της Sheffield Wednesday.




Είναι ένα από τα πιο ιστορικά γήπεδα στην Αγγλία καθώς κατέχει μια σειρά από ιστορικά ρεκόρ, όπως το πρώτο γήπεδο στο οποίο διεξήχθη τελικός σε τουρνουά ποδοσφαίρου (1867 Youdan Cup) αλλά και το πρώτο γήπεδο στο οποίο έγινε αγώνας με φωτεινούς προβολείς (1878). Γενικά, το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο Bramall Lane έγινε το 1852 μεταξύ των Sheffield και Hallam, δηλαδή μεταξύ των δύο αρχαιότερων ποδοσφαιρικών ομάδων.


Εκτός από παλαιά και ιστορικά ματς, στο γήπεδο έχουν διεξαχθεί κι άλλοι σημαντικοί αγώνες. Συγκεκριμένα, η εθνική Αγγλίας έχει δώσει πέντε επίσημα παιχνίδια εκεί (το τελευταίο ήταν το 1930), ενώ έγιναν και τέσσερις αγώνες στο Euro γυναικών το 2022, συμπεριλαμβανομένου και του ημιτελικού μεταξύ Αγγλίας και Σουηδίας. To 1912 έγινε ο επαναληπτικός αγώνας του τελικού του FA Cup μεταξύ Barnsley και West Brom (ο τίτλος κατέληξε στην πρώτη).


Το γήπεδο σήμερα έχει τέσσερις κεντρικές κερκίδες και είναι άκρως βρετανικό. Το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου έγινε το 1936 σε αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Sheffield United και της Leeds United. Με την πρόσφατη μορφή του γηπέδου, δηλαδή μετά από το 1994 όταν και έγινε αποκλειστικά για καθήμενους, το ρεκόρ προσέλευσης κρατά από τις 13 Μαΐου του 2007 όταν 32.604 θεατές είδαν την ομάδα τους να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα απέναντι στη Wigan. Στο Bramall Lane μπήκε το 1ο γκολ της Premier League. Το έβαλε ο Brian Deane στις 15 Αυγούστου του 1992 με κεφαλιά απέναντι στη Manchester United του Alex Ferguson!


Αυτή ήταν η ιστορία του Bramall Lane. Μείνετε συντονισμένοι καθώς την ερχόμενη Τετάρτη θα μιλήσουμε για το Brandywell Stadium από την Ιρλανδία!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page