top of page

40 χρόνια από το θαύμα της Aston Villa στο Rotterdam


Σαν χθες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τη μέρα που η Aston Villa σόκαρε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όταν από το πουθενά κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με αφορμή αυτό δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι αυτή την ιστορία μέσα από κείμενο ενός φίλου της Aston Villa και συγκεκριμένα του Lykos Stav, ο οποιος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και τον ευχαριστούμε:


Το 1971, οριακά γλίτωσε τον υποβιβασμό στην Δ΄ Εθνική και την χρεωκοπία.


Το 1981 κέρδισε το Πρωτάθλημα Αγγλίας χρησιμοποιώντας μόλις 14 παίκτες.


Το 1982 ξεκίνησε την πορεία της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με στόχο να φτάσει στους 8.

Κατάφερε ασθμαίνοντας να προκριθεί οριακά -και χωρίς να πείσει- στον ημιτελικό και στον τελικό. Εντωμεταξύ ο αναμορφωτής της Ομάδας, μάνατζερ Ron Saunders παραιτήθηκε μετά από σύγκρουση με τον πρόεδρο Doug Ellis.


Στον τελικό του Ρότερνταμ στις 26/5/1982, την περίμενε το απόλυτο φαβορί, η κραταιά Μπάγερν Μονάχου του σταρ Κ.Χ. Ρουμενίγκε.


Και για να επιταθεί το πρόβλημα, μόλις στο 9ο λεπτό του τελικού ο βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας της Βίλλα, Jimmy Rimmer αποχώρησε λόγω τραυματισμού στον ώμο, για να τον αντικαταστήσει ο εντελώς άπειρος Nigel Spink, με μία και μόνη συμμετοχή ως τότε σε αγώνα του League Cup. Όλα οδηγούσαν στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θριάμβου της Μπάγερν.


Και κάπου εκεί άρχισαν τα μαγικά: Ο Spink αποδείχθηκε απροσπέλαστος, με σωρεία εξαιρετικών επεμβάσεων, η Μπάγερν όσο περνούσε η ώρα και έχανε την μια ευκαιρία μετά την άλλη, άρχισε να αγχώνεται, μέχρι να φτάσουμε στο ιστορικό 67ο λεπτό και την θρυλική περιγραφή του Peter Brackley:


'Shaw, Williams prepared to venture down the left. There's a good ball played in for Tony Morley. Oh, it must be…. And it is! Peter Withe!'


Το πλασέ από την μικρή περιοχή του Peter Withe (ενός βαρύ φορ που έφυγε ως αποτυχημένος από τη Nottingham Forest) έκανε το 1-0 για την Βίλλα, το τυπικό σκορ για τελικό εκείνα τα χρόνια (1978-1983)! Οι οιωνοί πλέον είχαν αλλάξει. Η Μπάγερν προσπάθησε να πιέσει, είχε 2 εξαιρετικές ευκαιρίες με Ρουμενίγκε και Μπράιτνερ και ένα γκολ που ακυρώθηκε ορθά ως οφσάιντ, αλλά τελικά δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση, δίνοντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών στους Άγγλους και δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού.


Έτσι η Aston Villa έγινε η τέταρτη Αγγλική ομάδα που κέρδισε το βαρύτιμο Τρόπαιο, στην τελευταία μεγάλη αναλαμπή της 148χρονης Ιστορίας της.


Και αν τους νεότερους τους «ξενίζει», η Βίλλα είναι από τις Ιστορικότερες Ομάδες στο Νησί. Ιδρυτικό Στέλεχος τόσο της αρχικής Λίγκας (1888), όσο και της σημερινής Πρέμιερ Λiγκ (1992), 5η σε δημοφιλία, 7η σε τρόπαια (25 το σύνολο), όποιος την έχει ζήσει από κοντά διακρίνει αμέσως το αίσθημα ιδιαιτερότητας που διακατέχει τους υποστηρικτές της και περικλείεται στην φράση: «Είμαστε στην καρδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχουμε ένα μεγαλοπρεπές όνομα, ένα παρελθόν με τίτλους. Υπηρετούμε ως ένα λαμπρό φως μεταξύ ίσων. Είμαστε η Άστον Βίλα»!


40 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το θαύμα του Ρότερνταμ….. Up the Villa!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page