top of page

Derby Wednesdays - Aberdeen VS Rangers

Ξεκινάμε δυναμικά τον Σκωτσέζικο Σεπτέμβρη με την κόντρα μεταξύ


Βασισμένες σε 2 διαφορετικές πόλεις, οι 2 ομάδες ποτέ δεν είχαν κάποια αξιομνημόνευτη κόντρα, κυρίως επειδή η μεγάλη αντίπαλος της Rangers είναι η Celtic. Η Aberdeen όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 70 άρχισε να δυναμώνει αρκετά και να μπαίνει "σφήνα" ανάμεσα στις 2 μεγάλες ομάδες της Γλασκώβης.



Με την έλευση του (πρώην παίκτη της Rangers) Alex Ferguson ως προπονητή, η Aberdeen κατάφερε να κατακτήσει αρκετούς τίτλους στις αρχές της δεκαετίας του 80. Σε αυτό βοήθησε αρκετά η οικονομική άνθηση της πόλης του Αμπερντίν λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου που βρέθηκαν. Από την άλλη η οικονομία στην πόλη της Γλασκώβης βρισκόταν σε ύφεση όπως και ο βιομηχανικός της τομέας. Αυτό έδινε πλεονέκτημα στην Aberdeen καθώς μπορούσε να αγοράζει καλύτερους παίκτες και να έχει πιο δυναμικό ρόστερ.


Όμως η καλή εποχή δε κράτησε για πολύ και έτσι η Aberdeen πήρε την κάθοδο. Η Rangers από την άλλη με την έλευση του businessman David Murray άρχισε να αγοράζει καλούς παίκτες από την Αγγλία και διατήρησε τα σκήπτρα της κορυφής.


Στη δεκαετία του 80 τα ντέρμπι ήταν πολύ σκληρά με συχνά επεισόδια, κόκκινες κάρτες και βια εκτός αγωνιστικού χώρου. Το μίσος είχε περάσει και στους παίκτες οι οποίοι αντιμετώπιζαν το ματς σαν πόλεμο. Χαρακτηριστικό έχει μείνει ένα ματς του 1988 όπου ο Neil Simpson της Aberdeen χτύπησε τόσο δυνατά τον Ian Durrant της Rangers που ο δεύτερος σταμάτησε το ποδόσφαιρο για σχεδόν τρια χρόνια!


Μεγάλες αναταραχές υπήρχαν και στη δεκαετία του 2000 με συχνά επεισόδια μεταξύ των οπαδών. Από το 2012 που η Rangers υποβιβάστηκε λόγω χρεών, η Aberdeen ήταν ουσιαστικά η μοναδική μεγάλη αντίπαλος της Celtic. Πλέον με την έλευση της Rangers στη μεγάλη κατηγορία, οι 2 ομάδες κοντράρονται σε ίσο επίπεδο χαρίζοντας μας μοναδικά ντέρμπι!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page