top of page

Derby Wednesdays - Black Country Derby

Το Black Country είναι μια περιοχή στα West Midlands. Από τα τέλη του 18ου αιώνα θεωρείται συνεχιζόμενο προάστιο του Μπέρμιγχαμ. Πήρε το όνομά της από τα πολλά εργοστάσια σιδήρου, γυαλιού και άνθρακα τα οποία ρύπαιναν την ατμόσφαιρα και έδωσαν στην περιοχή το χαρακτηριστικό αυτό όνομα. Κομμάτια της περιοχής είναι οι πόλεις που εδρεύουν οι Wolverhampton Wanderers FC και η West Bromwich Albion.



Οι δύο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1883 όπου η Albion επικράτησε με 4-2 στον τρίτο γύρο του Birmingham Senior Cup. Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι δύο ομάδες είχαν άρχισε να γίνονται αρκετά δημοφιλείς και να προσελκύουν αρκετό κόσμο στα γήπεδα.


Η κόντρα κορυφώθηκε τη δεκαετία του 50 όταν οι δύο τους ήταν από τις καλύτερες ομάδες στο νησί. Χαρακτηριστικά, τη σεζόν 1953–54 η Wolves ήταν πρωταθλήτρια και η Albion δεύτερη αλλά και νικήτρια του FA Cup! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συναντηθούν για πρώτη και μοναδική φορά σε τελικό διοργάνωσης, στο Σούπερ Καπ, σε ένα αξέχαστο 4-4 στο Molineaux, το οποίο τους "μοίρασε" τον τίτλο.


Να σημειωθεί πως παρόλο που τις επόμενες δεκαετίες οι ομάδες ήταν και σε χαμηλότερες κατηγορίες, υπήρχαν πολλά φαινόμενα χουλιγκανισμού μεταξύ των οπαδών, ειδικά στις pubs στα πέριξ των γηπέδων.


Σε μια ψηφοφορία που έγινε το 2008, το συγκεκριμένο ντέρμπι ψηφίστηκε ως το πιο άγριο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.


Επίσης, κάποιοι συνυπολογίζουν και την

στην κόντρα λόγω της παρουσίας της στην περιοχή. Μάλιστα οι 3 τους ήταν μαζί στη δεύτερη κατηγορία τη σεζόν 1999-2000 με τους Saddlers να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις αλλά εν τέλει δε γλίτωσαν τον υποβιβασμό.


Οι ρομαντικοί θα θέλουν άνοδο φέτος της Albion ώστε να αναβιώσει η κόντρα του χρόνου στην Premier League. Και εμείς είμαστε μαζί τους

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page