top of page

Derby Wednesdays - Edinburgh Derby

Όπως ορίζει και το όνομα, μιλάμε για το ντέρμπι μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ομάδων της πρωτεύουσας της Σκωτίας. Μεταξύ HeartofMidlothianFC και Hibernian Football Club.



Και οι 2 είναι από τις πιο παλιές Σκωτσέζικες ομάδες καθώς δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1870. Ο χαρακτήρας του ντέρμπι είναι καθαρά τοπικός, με τον νικητή κάθε φορά να χρίζεται ως ο άτυπος βασιλιάς της πόλης.


Εκτός από την Σκωτσέζικη Premier League, οι 2 τους έχουν αναμετρηθεί πολλές φορές και σε άλλες διοργανώσεις. Όχι μόνο στα παραδοσιακά Κύπελλο και Λιγκ Καπ, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις τοπικές στην πόλη και την περιφέρεια του Εδιμβούργου.


Παραδοσιακά το ντέρμπι παίζεται την Πρωτοχρονιά ή στις 2 Ιανουαρίου, μια παράδοση που δυστυχώς λόγω προγράμματος και λόγω τηλεοπτικών τείνει να χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Πρωτοχρονιάτικα ντέρμπι έλαβε χώρα στις 1/1/1940. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ντέρμπι διεξαγόταν κάτω από πολύ παχιά ομίχλη, κάτι που κανονικά έπρεπε να οδηγήσει στην διακοπή του. Επειδή όμως το ματς διεξήχθη σε περίοδο πολέμου μόνο και μόνο για τη διασκέδαση των στρατιωτών ανά τον κόσμο, το Υπουργείο Πολέμου αποφάσισε να μη διακόψει τον αγώνα, έτσι ώστε να μην ειδοποιηθεί η Luftwaffe για τις καιρικές συνθήκες.


Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που ο σχολιαστής του αγώνα δεν είχε ξεκάθαρη θέα από το ματς και έπρεπε να αυτοσχεδιάζει, ή να περιμένει να τον ενημερώσει κάποιο από τα ball boys για το αν έγινε κάποια σημαντική φάση.


Συνολικά σε 322 αναμετρήσεις η Hearts έχει τις περισσότερες νίκες με 141.

Τελικά το Εδιμβούργο δεν είναι μόνο κάστρα και πάρκα...

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page