top of page

Derby Wednesdays - M23 Derby

M23 ονομάζεται ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει το Λονδίνο με το ανατολικό Sussex, την κομητεία όπου εδρεύει η πόλη του Μπράιτον. Επιπλέον αυτός ο αυτοκινητόδρομος έχει δώσει το όνομά του στην κόντρα που έχει η Λονδρέζικη Crystal Palace Football Club με την Brighton & Hove Albion FC από το Sussex.



Οι δυο τους είχαν ξεκινήσει να αναμετρούνται αρκετά συχνά στην τότε Τρίτη κατηγορία τη δεκαετία του 20, όμως η κόντρα άρχισε για τα καλά τη δεκαετία του 70. Στα μεταξύ τους παιχνίδια επικρατούσε το πανδαιμόνιο σε Selhurst Park και Goldstone (το παλιό γήπεδο της Brighton πριν το AMEX), όπου η προσέλευση των οπαδών ήταν ασφυκτική, ενώ δεν έλειπαν και τα επεισόδια.


Χαρακτήρα προσωπικό έδωσαν οι προπονητές που είχαν οι 2 ομάδες εκείνη τη περίοδο. Το 1976, ενώ και οι 2 ομάδες έχασαν στις λεπτομέρειες την άνοδο στην Δεύτερη Κατηγορία, αποφάσισαν να αλλάξουν προπονητή. Την Brighton ανέλαβε ο Alan Mullery ενώ την Palace ο Terry Venables. Οι δυο τους ήταν πρώην συμπαίκτες στην Tottenham με τον Mullery ως αρχηγό και τον Venables δεύτερο αρχηγό. Η κόντρα που είχαν από τα ποδοσφαιρικά τους χρόνια μεταδόθηκε και στα προπονητικά δίνοντας έναν αέρα μίσους από τον έναν προς τον άλλον, και συνολικά από τη μια ομάδα προς την άλλη.


Αυτό το μίσος, το οποίο συχνά μεταφερόταν στους οπαδούς που μεθούσαν και έκαναν επεισόδια, φαίνεται πως ήταν αρκετά παραγωγικό διότι και οι 2 ομάδες ανέβηκαν δυο κατηγορίες σε 3 χρόνια φτάνοντας στην πολυπόθητη Πρώτη κατηγορία. Δυστυχώς δεν έμειναν για πολύ. Ειδικά η Brighton αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα και έφτασε να παίζει μέχρι και στην 4η κατηγορία.


Πλέον η κόντρα δεν είναι τόσο δυνατή όσο κάποτε, λόγω και της μείωσης του χουλιγκανισμού. Όμως ακόμα η κάθε ομάδα θεωρεί την άλλη ως βασικό της αντίπαλό!

Fun Fact: η Brighton υιοθέτησε το παρατσούκλι της (Seagulls) επειδή ήθελαν κάτι να κοντράρει αυτό της Palace (Eagles).

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page