top of page

Derby Wednesdays - Merseyside Derby

Το Merseyside ουσιαστικά είναι η μητροπολιτική περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ. Έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό Mersey που εκβάλει στην συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης έχει δώσει το όνομά της σε ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά ντέρμπι στην Αγγλία.


Η Liverpool FC και η Everton Football Club κονταροχτυπιούνται από το μακρινό 1894 για το ποιος είναι το αφεντικό της πόλης. Αυτή τη στιγμή οι έδρες των ομάδων χωρίζονται με λίγα μέτρα από το ενδιάμεσο Stanley Park, όμως η ιστορία ξεκίνησε λίγο διαφορετικά.


Η Everton που ιδρύθηκε το 1878 έπαιζε μέχρι και το 1884 στο Anfield. Κάποιες πολιτικές και επιχειρησιακές διαφορές όμως ανάγκασαν την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να φύγει από το Anfield αγοράζοντας μια έκταση στην άλλη μεριά του Stanley Park, το σημερινό Goodison Park. Ο τότε ιδιοκτήτης της Everton John Houlding παρέμεινε στο Anfield και ίδρυσε την Liverpool.


Τα 80ς ήταν μια δεκαετία ορόσημο για το συγκεκριμένο ντέρμπι. Οι δύο ομάδες ήταν κυριολεκτικά οι καλύτερες ομάδες στην Αγγλία και από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Εκείνη τη περίοδο κατέκτησαν μαζί 8 από τα 10 πρωταθλήματα της δεκαετίας! Επιπλέον εκείνη τη δεκαετία η Λίβερπουλ κατέκτησε 2 κύπελλα και 4 λίγκ καπ ενώ η Έβερτον ένα κύπελλο και ένα λίγκ καπ. Οι πορείεες τους στην Ευρώπη ήταν εξίσου εκπληκτικές με τους κόκκινους να κατακτούν δύο φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών και τους Μπλε να κατακτούν το κύπελλο κυπελλούχων, πικάροντας ακόμα τους γείτονες που δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν το συγκεκριμένο τρόπαιο.


Το Merseyside Derby θα το ακούσετε και ως Freindly Derby διότι οι σχέσεις μεταξύ των οπαδών είναι πολύ καλές σε σχέση με άλλα ντέρμπι. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια πολιτική, θρησκευτική ή εθνολογική διάκριση μεταξύ των ομάδων κάτι που σημαίνει πως οι οπαδοί απλά διάλεξαν μια ομάδα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Επίσης πολλές οικογένειες είναι γεμάτες μπλε και κόκκινους οπαδούς και απολαμβάνουν μαζί τα παιχνίδια.


Σαν bonus μπορεί να προστεθεί η Tranmere Rovers η οποία εδρεύει στο Birkenhead, στην άλλη όχθη του ποταμού Mersey, αλλά λόγω της παρουσίας της σε χαμηλότερες κατηγορίες δεν έχει πολλά ματς με τις δύο μεγάλες ομάδες της περιοχής.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page