top of page

Derby Wednesdays - Millwall VS West Ham

Κλείνουμε την ενότητα του #LondonJanuary με το πιο μισητό ντέρμπι (κατά πολλούς) σε όλη την Αγγλία. Millwall Football Club εναντίον West Ham United.



Οι δυο τους αρχικά ξεκίνησαν ως γειτονικές ομάδες, καθότι δημιουργήθηκαν στα ανατολικά προάστια του Λονδίνου. Η Millwall το 1910 μετακόμισε στην Νότια πλευρά του Τάμεση αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να σβήσει την μεγάλη κόντρα.


Μεταξύ 1899 και 1915 οι δυο τους συναντήθηκαν 60 φόρες (!) καθώς ανήκαν στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό που έβαλε φωτιά στην έχθρα μεταξύ των οπαδών είναι πως η βάση φιλάθλων της κάθε ομάδας απαρτιζόταν από λιμενεργάτες διαφορετικών εταιρειών. Η μάχη για τη δουλειά γινόταν μάχη για την ομάδα με λίγα λόγια. Στην περίοδο του μεσοπολέμου οι 2 τους συνεχίστηκαν να κοντράρονται και τα ματς γίνονταν πάντα σε γεμάτα γήπεδα.


Φτάνουμε όμως στη δεκαετία του 70 και του 80, τότε που ο χουλιγκανισμός άνθιζε στα Αγγλικά γήπεδα. Οι 2 ομάδες ήταν αρκετά γνωστές για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς τους. Από την μια η Inter City Firm και από την άλλη οι Millwall Bushwackers. Συχνά οι 2 αυτές ομάδες οπαδών δημιουργούσαν επεισόδια μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ της αστυνομίας ή οπαδών άλλων ομάδων. Το 1976 ένας φίλαθλος της Millwall σκοτώθηκε σε επεισόδια σε σιδηροδρομικό σταθμό όταν τον έριξαν στις ράγες του τραίνου. Οι οπαδοί της Millwall έκτοτε διψούσαν για αίμα και δε το έκρυβαν. Δύο χρόνια μετά όταν η West Ham υποβιβάστηκε, τύπωναν φυλλάδια όπου έγραφαν πως "Πρέπει να πεθάνει ένας οπαδός της West Ham για εκδίκηση".


Από τη δεκαετία του 90 τα φαινόμενα έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω της αύξησης των δυνάμεων αστυνομίας στα γήπεδα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως έχουν σταματήσει εντελώς. Το 2006, ενώ η Αγγλία αγωνιζόταν σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Παραγουάη, στην Canada Square 100 φίλοι των 2 ομάδων άρχισαν να πλακώνονται με αποτέλεσμα να υπάρξουν 20 τραυματισμοί και να αναγκαστεί η αστυνομία να διακόψει τη δημόσια προβολή του αγώνα!


Στις 25 Αυγούστου του 2009 οι 2 ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά για το League Cup. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετα το τέλος του αγώνα έγιναν σοβαρά επεισόδια με 20 τραυματίες και έναν μαχαιρωμένο οπαδό της Millwall. Μπορέιτε να δείτε και το video



Χάρη στην κόντρα έχουν κυκλοφορήσει 2 ταινίες. Το The Firm του 1989 και το Green Street Hooligans του 2005.


Εσείς θα αντέχατε να δείτε τέτοιο ματς από κοντά;

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page