top of page

Derby Wednesdays - North Belfast Derby

Μεταφερόμαστε σήμερα στη πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας για να σας διηγηθούμε πως ζουν την κόντρα τους οι έτερες μεγάλες ομάδες του Belfast, Cliftonville Football Club και Crusaders Football Club.



Όπως δηλώνει και ο τίτλος του ντέρμπι, οι δύο ομάδες βρίσκονται στο Βόρειο κομμάτι του Μπέλφαστ, με τα γήπεδα τους να απέχουν μόλις 2 χιλιόμετρα.


Η Κόντρα αρχικά ξεκίνησε ως ένα τοπικό ντέρμπι. Μάχη για την "κυριαρχία της περιοχής". Όμως την περίοδο των 70s το ντέρμπι απέκτησε πολιτικό χαρακτήρα λόγω της τεταμένης έντασης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας για την περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας.


Οι οπαδοί της Crusaders ανέκαθεν ήταν ταγμένοι πολιτικά προς τους Unionists, την πολιτική που θέλει την Βόρεια Ιρλανδία να είναι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα 70s η Cliftonville ήρθε αρκετά κοντά με τους Nationalists που στήριζαν ενωμένη και ανεξάρτητη Ιρλανδία. Έτσι το ντέρμπι από τοπικό έγινε πολιτικό και δεν έλειψαν αρκετές συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων εντός και εκτός γηπέδου. Φανταστείτε πως σε έναν αγών το 1979 χρειάστηκαν σχεδόν 2000 αστυνομικοί για να μη γίνουν επεισόδια.


Πλέον που τα πράγματα έχουν ηρεμήσει στο πολιτικό προσκήνιο η κόντρα έχει και πάλι κυρίως τον τοπικό της χαρακτήρα. Δεδομένου του ότι τα επεισόδια έχουν μειωθεί δραστικά, οι φίλοι της μίας ομάδας πάνε οικογενειακά στο γήπεδο της αντιπάλου χωρίς κανένα πρόβλημα.


Όπως κάθε σωστό ντέρμπι, σχεδόν κάθε χρόνο οι δυο τους αγωνίζονται στην Boxing Day!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page