top of page

Derby Wednesdays - North London Derby

Ξεκινάμε δυναμικά τον #LondonJanuary με το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου ανάμεσα στην

Arsenal και την Tottenham Hotspur.



Οι δυο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά ανεπίσημα το 1887 και επίσημα το 1909. Η κόντρα τους ωστόσο ξεκίνησε το 1913 όταν οι κανονιέρηδες μετακόμισαν από το Manor Ground που βρισκόταν ανατολικά της πόλης στο Highbury. Τότε ξεκίνησε μια παραδοσιακή τοπική κόντρα και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.


Το σημείο καμπής που μετέτρεψε το τοπικό ντέρμπι σε μια μισητή διαμάχη έγινε το 1919. Τότε αποφασίστηκε η Πρώτη Κατηγορία από 20 ομάδες να μεγαλώσει σε 22. Η πρώτη επιπλέον θέση δόθηκε στην Chelsea Που είχε τερματίσει 19η στην 1η κατηγορία ενώ για την δεύτερη ομάδα θα διεξαγόταν ψηφοφορία. Η Tottenham είχε τερματίσει 20 στη 1η κατηγορία ενώ η Arsenal 6η στη 2η κατηγορία. Εν τέλει η Arsenal κέρδισε τη ψηφοφορία και η Tottenham υποβιβάστηκε δημιουργώντας οργή και μίσος στους φιλάθλους της προς το μέρος των γειτόνων τους.


Από τότε μέχρι και το 1950 οι 2 ομάδες δεν είχαν πολλές αναμετρήσεις κυρίως διότι αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες. Έκτοτε υπήρξε μόλις μια σεζόν όπου οι 2 τους δεν ήταν στην ίδια κατηγορία, πράγμα που αυτομάτως σημαίνει πως υπήρξαν πολλές αναμετρήσεις κάθε χρονιά.


Μερικές χαρακτηριστικές αναμετρήσεις είναι οι εξής:

3/5/1971 Τ-Α 0-1 (όπου η Arsenal Κατέκτησε τον τίτλο με διπλό στο White Hart Lane)

14/4/1991 T-A 3-1 (ημιτελικός League Cup στο Wembley, οι Spurs κατέκτησαν τον τίτλο στον τελικό. Οι κανονιέρηδες πήραν εκδίκηση στους 3 επόμενους ημιτελικούς που αναμετρήθηκαν στην ίδια διοργάνωση το 1993 το 2001 και το 2007)

25/4/2004 Τ-Α 2-2 (όπου οι Invincibles της Arsenal ήθελαν 1 βαθμό για να κατακτήσουν το αήττητο πρωτάθλημα και το κατάφεραν)

22/1/2008 Τ-Α 5-1 (όπου οι Spurs σε συνολικό σκορ 6-2 κατάφεραν να επιτύχουν μια θριαμβευτική νίκη και να πάνε στον τελικό του League Cup το οποίο και κατέκτησαν).


Η πιο χαρακτηριστική μορφή του συγκεκριμένου ντέρμπι δεν είναι άλλος από τον "Judas" Sol Campbell ο οποίος αγωνιζόταν για 8 σεζόν στην Tottenham και ήταν η σημαία της ομάδας πριν μετακομίσει στην Arsenal το 2001 σε μια κίνηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και θύμισε αρκετά τον Luis Figo. Οι οπαδοί τον Spurs τον μισούν θανάσιμα ακόμα και σήμερα.


Οι οπαδοί των Spurs έχουν ορίσει την 14η Απριλίου ως St. Hotspur Day για την νίκη στον ημιτελικό του League Cup που αναφέραμε παραπάνω. Από την άλλη οι οπαδοί των Gunners γιορτάζουν την St. Totteringham's Day η οποία είναι η μέρα που η Arsenal εξασφαλίζει και μαθηματικά ότι θα τερματίσει πάνω από την Tottenham στο πρωτάθλημα

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page