top of page

Derby Wednesdays - Old Firm

Νέα στήλη στο Pub Tales η οποία ανοίγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τη πιο μισητή κόντρα στο νησί. Με το Old Firm.



Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας. Αρκετά βιομηχανοποιημένη και ζόρικη, διαφέρει αρκετά από την πρωτεύουσα Εδιμβούργο. Αυτή η αγριότητα της πόλης υπάρχει πολύ έντονα και στο ποδόσφαιρο.


Celtic FC και Rangers FC είναι οι δύο μεγάλες ομάδες της πόλης. Η κόντρα τους ξεκίνησε στις 28 Μάιου 1888 σε μια φιλική νίκη της Σέλτικ με 5-2. Από τότε έχουν αναμετρηθεί πάνω από 400 φορές!


Η κόντρα τους ήταν κάτι παραπάνω από αθλητική. Περιλαμβάνει θρησκευτικά, εθνικά καθώς και πολιτικά στοιχεία. Οι οπαδοί της Σέλτικ ήταν παραδοσιακά Καθολικοί, στήριζαν την ένωση της Ιρλανδίας με το βόρειο κομμάτι της και πολιτικά έτειναν προς την αριστερά. Ενώ οι οπαδοί της Rangers ήταν Προτεστάντες (μάλιστα υπήρχε εσωτερικός κανονισμός στην ομάδα να μην υπογράψει ποτέ Καθολικό παίκτη, κάτι που έσπασε το 1989), στήριζαν την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και πολιτικά έτειναν προς την δεξιά. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.


Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του ντέρμπι είναι πως ενώ είναι Σκωτσέζικο, οι οπαδοί δεν σηκώνουν σχεδόν ποτέ Σκωτσέζικες σημαίες αλλά είτε Ιρλανδικές (Σέλτικ) είτε Βρετανικές (Ρέιντζερς).


Εμείς έχουμε όνειρο πάντως να βρεθούμε είτε στο Celtic Park είτε στο Ibrox με πολλές μπύρες ώστε να παρακολουθήσουμε ένα από τα πιο σκληρά και μισητά ντέρμπι στον κόσμο.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page