top of page

Derby Wednesdays - Roses Rivalry

Στη Βόρεια Αγγλία παραδοσιακά υπήρχαν δύο μεγάλα βασίλεια που βρίσκονταν συνεχώς σε κόντρα. Το Yorkshire και το Lancashire. Τα δύο αυτά βασίλεια βρίσκονταν σε τεράστια κόντρα και μάλιστα τον 15ο αιώνα πάλευαν μεταξύ τους για τον θρόνο της Αγγλίας επί 32 συναπτά έτη! Οι φήμες λένε πως από εκεί ξεκίνησε μια τεράστια κόντρα που μετά μεταδόθηκε μέσω της Βιομηχανικής Επανάστασης στις μεγαλύτερες πόλεις που βρίσκονταν σε εκείνες στις περιοχές. Από τη μία υπήρχε το Manchester που παρήγαγε βαμβάκι και από την άλλη το Leeds που παρήγαγε μαλλί. Κάπως έτσι η κόντρα συνεχίστηκε και στο ποδόσφαιρο μεταξύ Leeds United και Manchester United. Οι μεν φορούν τα άσπρα λόγω του άσπρου ρόδου και οι δε τα κόκκινα.



Η πρώτη τους επίσημη αναμέτρηση ήταν το μακρινό 1923 και κατέληξε στο 0-0 απογοητεύοντας τους οπαδούς.Η κόντρα ήταν τεράστια στα 60s και στα 70s με τις δύο ομάδες να γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες τόσο εντός όσο και εκτός Αγγλίας. Ειδικά στα 70s που ο χουλιγκανισμός άνθιζε στην Αγγλία υπήρχαν συχνές αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των "στρατών" των δύο ομάδων, Leeds Unitesd Service Crew και Red Army.


Στη δεκαετία του 80 η Leeds υποβιβάστηκε οπότε η κόντρα πάγωσε. Όμως αναβίωσε το 1990 όπου η Leeds ανέβηκε πάλι στην πρώτη κατηγορία και κατάφερε να κερδίσει το τελευταίο πρωτάθλημα πριν μετονομαστεί σε Premer League το 1992. Fun Fact ένας από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του τίτλου ήταν ο Eric Cantona ο οποίος το ίδιο καλοκαίρι πουλήθηκε στους Κόκκινους Διαβόλους και κατέκτησε ακόμα 4 πρωταθλήματα.

Από το 2004 οπού η Leeds υποβιβάστηκα η κόντρα έχει παγώσει αρκετά. Έκτοτε οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόλις δύο φορές, τελευταία φορά το 2011 στην επέλαση της Manchester United με 0-3 μέσα στο Elland Road. Η αστυνομία του Δυτικού Yorkshire έκανε λόγο για απαράδεκτα συνθήματα από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Οι μεν έλεγαν για τους δύο φιλάθλους της Leeds που μαχαιρώθηκαν από οπαδούς της Γαλατασαράι το 2001 και οι δε για την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου το 1958.


Όπως καταλαβαίνετε, η κόντρα υπάρχει ακόμα. Εμείς το μόνο που ελπίζουμε είναι να ανέβει σύντομα η Leeds ώστε να αναβιώσει η κόντρα στη Premer League και να την απολαύσουμε παρέα με πολλές μπύρες.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page