top of page

Derby Wednesdays - Second City Derby

Το Birmingham είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αγγλίας, εξ ου και το παρατσούκλι της Second City. Ιδιαίτερα φημισμένη για τη Βιομηχανία της, τα πανεπιστήμιά της αλλά και τη σκληρότητα που έχουν οι κάτοικοι. Α ναι, είναι και η πόλη όπου εδρεύουν δυο από τις πιο ιστορικές ομάδες του νησιού οι οποίες μισούνται θανάσιμα. Μιλάμε πάντα για την Aston Villa FC και την Birmingham City FC.



Οι δυο τους πρώτη φορά συναντήθηκαν τον μακρινό Σεπτέμβρη του 1879 με τους Μπλε να κερδίζουν 1-0 σε φιλικό ματς. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι το κέρδισε η Villa το 1887 σε αγώνα για το FA Cup. Από τότε υπήρχε μια μικρή ένταση μεταξύ των δυο ομάδων σε κάθε μεταξύ τους παιχνίδι.


Ένα αξέχαστο ντουέτο παιχνιδιών ήταν οι τελικοί για το League Cup του 1963, η πρώτη και η τελευταια φορά που οι 2 τους βρέθηκαν αντιμέτωπες σε κάποιον μεγάλο τελικό. Για την ιστορία το τρόπαιο κατέκτησαν οι Μπλε με συνολικό σκορ 3-1.


Η Birmingham ανέβηκε πρώτη φορά στην Premier League το 2002, πράγμα που σήμαινε πως θα υπήρχε ντέρμπι σε πρώτη κατηγορία μετά από 15 χρόνια. Οι Μπλε κατάφεραν και κέρδισαν και τα δυο ματς. Χαρακτηριστικά ήταν τα λάθη του τερματοφύλακα της Villa Peter Enckelman και στους δύο αγώνες με αξέχαστη φάση το αυτογκόλ που δέχτηκε μετά από πλάγια επαναφορά του Olof Melberg (https://www.youtube.com/watch?v=EicYaMSoKqg). Να σημειώσουμε πως σχεδόν πριν από κάθε μεταξύ τους αγώνα υπήρχαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών. Τραυματισμένοι αστυνομικοί, σπασμένα μπουκάλια, δακρυγόνα και συλλήψεις ήταν αρκετά συχνά φαινόμενα.


Αξέχαστη θα παραμείνει η κίνηση του προπονητή Alex McLeish να αφήσει την Birmingham για την Aston Villa μετά το τέλος της σεζόν 2010-11. Οι Μπλε τη προηγούμενη χρονιά είχαν υποβιβαστεί από την Premier League αλλά παράλληλα είχαν κατακτήσει και το League Cup. Από την μια οι οπαδοί της Birmingham τον μίσησαν επειδή άφησε την ομάδα τους για τον άσπονδο εχθρό και από την άλλη οι οπαδοί της Villa δεν τον ήθελαν στην ομάδα διότι πρώτον ερχόταν από τους Μπλε και δεύτερον δεν τους άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε. Ο νυν προπονητής της εθνικής Σκωτίας έφυγε λίγο πριν το τέλος της επόμενης σεζόν.


Να υπενθυμίσουμε επίσης την πισόπλατη επίθεση που δέχτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Jack Grealish από οπαδό της Birmingham. Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη και δειλή από οπαδούς και των δύο ομάδων.


Ένα από τα πιο παραδοσιακά και μεγαλύτερα ντέρμπι στην Αγγλία. Μια πόλη που βράζει πριν και μετά από κάθε αγώνα, Ένας αγώνας που θα θέλαμε πολύ να παρακολουθήσουμε από κοντά μαζί με αρκετές μπύρες!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page