top of page

Derby Wednesdays - South Coast Derby

Ή αλλιώς Hampshire Derby λόγω της κομητείας Hampshire οπου βασίζονται οι δύο ομάδες της συγκεκριμένης κόντρας. Από τη μία έχουμε τους Saints της

Southampton FC και από την άλλη τους Pompey της Portsmouth Football Club.





Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ένα ντέρμπι με αρκετά τοπικό χαρακτήρα μιας και οι ομάδες κατάγονται από δύο πολύ κοντινές πόλεις. Και οι 2 ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και αγωνίζονταν αρχικά στην τότε Southern League ανταγωνίζοντας η μία την άλλη για το τοπικό πρωτάθλημα.


Οι δυο τους συνέχισαν τη κοινή πορεία και στη Football League όπου ανέβηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 20'. Από τότε μέχρι και τη δεκαετία του 50', η Portsmouth ήταν αυτή που γνώριζε μεγαλύτερες επιτυχίες σε επίπεδο τίτλων κατακτώντας το FA Cup το 1939 καθώς και back-to-back πρωταθλήματα το 1949 και το 1950. Από τότε η μοίρα της είναι σταθερά κατώτερη από αυτή της μισητής αντιπάλου Southampton, η οποία μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν σε υψηλότερες κατηγορίες.


Ένα πρόσωπο που έδωσε νέα πνοή στην κόντρα ήταν ο γνωστός μας Harry Redknapp. Ο Redknapp παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2004 από την Portsmouth για να υπογράψει με την Southampton τον Δεκέμβριο της ιδίας χρονιάς, προκαλώντας πανικό και έντονες διαμαρτυρίες στο στρατόπεδο των Pompey. Εκεί όμως δεν έμεινε για πολύ καθώς έναν χρόνο μετά άφησε την Southampton για να επιστρέψει στην Portsmouth προκαλώντας έτσι οργή από τη μεριά των Αγίων.


Παρά το γεγονός του ότι οι Pompey τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε επίπεδο τίτλων, οι Saints είναι αυτοί που παραδοσιακά βρίσκονται ένα σκαλί πιο πάνω στην Αγγλική ποδοσφαιρική ιεραρχία. Αυτό αποτυπώνεται και στα μεταξύ τους αποτελέσματα όπου μετρούν 34 νίκες σε 70 αναμετρήσεις με τους Pompey να μετρούν 21.


Fun (Pub) Fact

Όταν η Emirates έγινε χορηγός στο Διεθνές λιμάνι του Portsmouth, η τοπική κοινότητα αντέδρασε στα λάβαρα της λόγω των χρωμάτων (κόκκινο-άσπρο) που θύμισαν τη Southampton. Έτσι η αεροπορική από το Ντουμπάι αναγκάστηκε να αλλάξει χρώμα και να τα ξανανεβάσει με μπλε και χρυσή απόχρωση

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page