top of page

Derby Wednesdays - Tyne Wear Derby

Η κομητεία Tyne and Wear βρίσκεται στην βορειοανατολικη Αγγλία. Έχει πάρει το όνομά της από τους ποταμούς Tyne και Wear που τη διασχίζουν και εκβάλλουν στη Βόρεια Θάλασσα. Ο Tyne περνάει από την πόλη του Newcastle ενώ ο Wear από το Sunderland. Μια κομητεία, δυο ποτάμια, δύο ανταγωνιστικές πόλεις. Με λίγα λόγια Newcastle United εναντίον Sunderland AFC σε ένα από τα πιο μισητά τοπικά ντέρμπι στο νησί.



Όπως και στα περισσότερα Αγγλικά ντέρμπι, τα πρώτα ματς μεταξύ των δύο ομάδων δόθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Λόγω της μεγάλης κόντρας που είχαν (και ακόμα έχουν) οι δύο αυτές πόλεις, οι αγώνες μάζευαν αρκετά μεγάλο πλήθος. Αξέχαστο έχει μείνει ένα ματς την Μεγάλη Παρασκευή του 1901 όπου στο St James' Park μαζεύτηκαν 120.000 φίλοι ενώ το γήπεδο χωρούσε μόλις 30.00! Αυτό προφανώς οδήγησε σε μεγάλη αναστάτωση και διακοπή του αγώνα.


Προφανώς και δεν έχουν λείψει σκηνές χουλιγκανισμού στα μεταξύ τους ντέρμπι. Το 1990 οι δυο τους συναντήθηκαν στα πλειοφ ανόδου για την Πρώτη κατηγορία. Καθώς η Sunderland προηγείτο με 2-0 οι fans της Newcastle εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή του ματς, πράγμα που έγινε. Το 2001 σε μεταξύ τους παιχνίδι υπήρξαν βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών και η αστυνομία προχώρησε σε 160 συλλήψεις. Το 2011 ένας 17χρονος οπαδός της Sunderland μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε στον τερματοφύλακα της Newcastle, Steve Harper. Το πιο πρόσφατο αξιομνημόνευτο γεγονός ήταν το 2013 όπου σε επεισόδια μεταξύ οπαδών έξω από το St James' Park ένας οπαδός επιτέθηκε και τραυμάτισε ένα άλογο αστυνομικού.


Για όλους τους παραπάνω λόγους πολλές φορές η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τη μετακίνηση οπαδών μεταξύ των 2 ομάδων. Τη σεζόν 1996-97 οι δυο τους θα βρίσκονταν αντιμέτωπες στην Premier League. Λίγο πριν από το match στο παλιό γήπεδο της Sunderland, Roker Park, η αστυνομία σε συννενόηση με την Sunderland αποφάσισε τελικά να αφήσει μόνο 1000 φίλους της Newcastle να έρθουν στο γήπεδο, κάτι που οι Magpies αρνήθηκαν και με τη σειρά τους απαγόρευσαν την είσοδο των φιλάθλων των Black Cats στο γήπεδό τους.


Τότε συνέβη κάτι το πρωτόγνωρο. Οι φίλαθλοι των 2 ομάδων, φοβούμενοι πως πλέον δε θα μπορούν να δουν την ομάδα τους στο γήπεδο της μισητής αντιπάλου, δημιούργησαν την οργάνωση Wear United, και μετά από διάφορες διαδηλώσεις και φωνές κατάφεραν να μη σταματήσουν τη μετακίνηση που δικαιούνταν.


Ένα αρκετά βίαιο και ρομαντικό ντέρμπι. Ας ελπίσουμε όλοι πως η Sunderland θα ανέβει σύντομα στη Premier League ώστε να τους ξαναδούμε να αγωνίζονται!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Yorumlar


bottom of page