top of page

Derby Wednesdays - West London Derby

Για τη συνέχεια του #LondonJanuary μεταφερόμαστε στα Δυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Η συγκεκριμένη περιοχή κρύβει μια όχι και τόσο γνωστή αλλά μισητή κόντρα. Αυτή μεταξύ της Chelsea Football Club και της Fulham FC Official.



Η ιστορία ξεκινάει το 1904 όταν ο businessman Gus Mears προσέλκυσε τον τότε πρόεδρο της Fulham Henry Norris ώστε να μεταφέρει την έδρα της ομάδας από το Craven Cottage σε μια κοντινή τοποθεσία που ο ίδιος είχε αγοράσει. Η τοποθεσία αυτή δεν ήταν άλλη από το Stamford Bridge. O Norris αρνείται, ο Mears τα παίρνει και ιδρύει την Chelsea με σκοπό να την κάνει την κυρίαρχη ομάδα στην περιοχή.


Πρώτη φορά συναντήθηκαν σε επίσημο ματς στις 3 Δεκεμβρίου 1910 με την Fulham να επικρατεί με 1-0 μπροστά σε 35.000 φιλάθλους της. Η κόντρα έιχε έντονο χρώμα τη περίοδο του μεσοπολέμου όπου και οι 2 ομάδες ήταν αρκετά δημοφιλεις. Μετά τον πόλεμο οι 2 ομάδες ήταν σχετικά σπάνια στην ίδια κατηγορία όμως όποτε συναντιόντουσαν υπήρχαν συχνά φαινόμενα χουλιγκανισμού από τους οπαδούς.


Από το 2001 και έπειτα η κόντρα ζει μια "μίνι" αναβίωση του παρελθόντος με αρκετά συχνά ματς λόγω της συχνής παρουσίας των Cottagers στην Premier League με αρκετά ματς να συνοδεύονται με επεισόδια, κυρίως στα πέριξ των γηπέδων και φυσικά στις Pubs.


Όπως είναι λογικό η Chelsea δεν αντιμετωπίζει τη Fulham ως έναν από τους μεγάλους της αντιπάλους, λόγω του ότι είναι μια ομάδα πολύ πιο επιτυχημένη και έχει αναπτύξει αντιπαλότητα με μεγαλύτερες ομάδες. Για τους Cottagers όμως δεν ισχύει το ίδιο. Βλέπουν πάντα την αναμέτρηση ώς "Δαυίδ εναντίον Γολιάθ" και πανηγυρίζουν τρελά όποτε νικούν τους Μπλε. Αν και αυτό δε γίνεται συχνά διότι σε 77 ματς μετρούν μόλις 7 νίκες, με την Chelsea να έχει 43.


Στο Δυτικό Λονδίνο αξίζει να αναφέρουμε πως εδρεύουν δύο ακόμα ιστορικές ομάδες. Η QPR FC και η Brentford FC. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα και στις 4 ομάδες της περιοχής.

Η Brentford με την QPR έχουν μεγαλύτερη μεταξύ τους κόντρα βέβαια.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page