top of page

Η ιστορία του Patson Daka

Το περασμένο Σάββατο είδαμε τη μεγάλη νίκη της Leicester City επί της Manchester United με 4-2. Σε αυτή τη νίκη, 4 διαφορετικοί παίκτες των Αλεπούδων σκόραραν και ένας από αυτούς ήταν ο Patson Daka, ο οποίος σκόραρε το παρθενικό του γκολ στην Premier League.


O Daka κατάγεται από τη Ζάμπια, και ο πατέρας του ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής στο τοπικό πρωτάθλημα. Οι δυο τους ήταν πολύ δεμένοι και αχώριστοι και έβλεπαν μαζί τους αγώνες της Liverpool που ήταν η μεγάλη αγάπη του πατέρα. Ο πατέρας του Patson πίστευε πολύ στο ταλέντο του γιου του και περίμενε πως και πως την ημέρα που θα τον έβλεπε να κάνει το ντεμπούτο του.

Δυστυχώς όμως όταν έφτασε αυτή η ώρα ο πατέρας του δε θα ήταν εκεί. Ο Patson έχασε τον πατέρα του λίγο καιρό πριν κάνει το ντεμπούτο του σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οι δικοί του ξέρουν πως αυτό τον στεναχώρησε πάρα πολύ, αλλά τον δυνάμωσε και τον έκανε πιο μάχιμο άνθρωπο.

Το ταλέντο του ανακάλυψε αρχικά ο πρώην παίκτης των West Ham, Tottenham και Sevilla, Frederic Canoute, ο οποίος έχει τη δική του σχολή ανίχνευσης ταλέντων στην Αφρική. Μετά από ένα εξαιρετικό τουρνουά με την εθνική U20 της Ζάμπια, η Salzburg ενδιαφέρθηκε για τον παίκτη και τον κάλεσε για δοκιμαστικό. Ο Daka μπορεί να μην ανταπέδωσε στο 100% τις αρχικές προσδοκίες της ομάδας, αλλά τους έπεισε με το ταλέντο και τον χαρακτήρα του να τον κρατήσουν για 6 μήνες.

Όσον αφορά τη χώρα του, ο κόσμος είχε δημιουργήσει τρελές προσδοκίες για το ταλέντο του, και αφού έβλεπαν πως ο μικρός ακόμα δεν έχει υπογράψει σε κάποια μεγάλη ομάδα, άρχισαν να του επιτίθενται σε διάφορα μέσα και να τον μισούν. Ο Daka όμως δεν αντιδρούσε και συνέχιζε να δουλεύει. Η Salzburg τον είχε δώσε δανεικό στην Liefering, ομάδα 2ης κατηγορίας της Αυστρίας όπου έκανε πολύ καλές εμφανίσεις. Έτσι πήρε το εισιτήριο για την επιστροφή στην ομάδα.

Εκεί αρχικά έδειξε το ταλέντο του ως αλλαγή του Haaland. Όταν ο Νορβηγός έφυγε για την Dortmund, o Daka έγινε βασική επιλογή στην επίθεση. Τη σεζόν 2019-20 σκόραρε 24 γκολ ενώ την σεζόν 2020-21 σκόραρε 27! Κάπως έτσι τράβηξε την προσοχή των Αλεπούδων οι οποίες φέτος τον ενέταξαν στο ρόστερ τους. Πλέον στην χώρα του είναι ένα είδωλο, και όλοι τον αγαπούν και τον στηρίζουν.

Το μέλλον φαίνεται να είναι λαμπρό για τον 23χρονο από την Ζάμπια. Το αν θα γίνει ο επόμενος Eto'o ή θα καταλήξει στην αγαπημένη του Liverpool, θα το δείξει ο χρόνος. Η αρχική εντύπωση που μας έχει αφήσει πάντως είναι πολύ θετική!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page