top of page

Η Wimbledon παραλίγο να μετακομίσει στο Μπέλφαστ

Σαν κεραυνός έσκασε η είδηση πριν από μερικές μέρες, η οποία ανέφερε το γεγονός ότι η ομάδα από το νότιο Λονδίνο ήταν σε συζητήσεις να μετακομίσει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας στα τέλη της δεκαετίας του 90. Μάλιστα, σε όλη αυτήν την περιπέτεια, φαίνεται να είχε δώσει και τη συγκατάθεσή του, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ!



Όπως όλοι γνωρίζετε, η Wimbledon ήταν μια ιστορική ομάδα και από το 1986 μέχρι το 2000 βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία του Αγγλικού πρωταθλήματος, κατακτώντας μάλιστα και το FA Cup το 1988. Στα τέλη της δεκαετίας του 90, η ομάδα φαινόταν πως είχε αρκετά οικονομικά προβλήματα και δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τη μετατροπή του σταδίου της, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (να είναι όλοι οι θεατές καθήμενοι δηλαδή). Αυτό είχε οδηγήσει σε σκέψεις μετακόμισης καθώς σχεδόν σε όλη τη δεκαετία αγωνιζόταν στο Selhurst Park της Crystal Palace.


Καθώς λοιπόν οι συζητήσεις περί μετακόμισης της Wimbledon πλήθαιναν, μάθαμε πρόσφατα πως έγινε σοβαρή κουβέντα για μετακίνησή της στο Μπέλφαστ. Το συγκεκριμένο project θα αφορούσε την κατασκευή νέου γηπέδου στην πόλη, αλλά και τη μετονομασία της ομάδας σε Belfast United. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τύπος της πόλης του Μπέλφαστ αλλά και τα τοπικά κανάλια, είχαν πάρει με πολύ καλό μάτι αυτήν την είδηση, καθώς θα σήμαινε αυτόματα πως θα υπάρχει στην πόλη τους μια ομάδα της Premier League, η οποία θα έφερνε αρκετά έσοδα αλλά και εξωστρέφεια στο Μπέλφαστ.


Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, καθώς λίγους μήνες πριν, είχε υπογραφεί το Good Friday Agreement μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Μία συμφωνία που έβαλε τότε τέλος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο γεμάτη εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Απ' ότι φαίνεται, η κυβέρνηση της Αγγλίας ήθελε με έναν ακόμα τρόπο να τονώσει το αίσθημα της "Βρετανίας" στη Βόρεια Ιρλανδία, μετακομίζοντας εκεί μια τόσο ιστορική ομάδα!


Εν τέλη αυτό δεν έγινε, καθώς η τοπική κοινότητα αντέδρασε έντονα, ειδικά οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο project, ναι μεν θα έφερνε με οικονομική ενίσχυση και προβολή της πόλης, αλλά ουσιαστικά θα κατέστρεφε το τοπικό ποδόσφαιρο, το οποίο τόσα χρόνια είχε χτίσει τη δική του ιστορία. Οι αντιδράσεις αυτές έβαλαν στον πάγο την ιδέα και η συγκεκριμένη μετακόμιση (που είχε όλη την υποστήριξη της κυβέρνησης) δεν έγινε ποτέ.


Αντ' αυτού, η ομάδα μετακόμισε μετά από λίγα χρόνια στο Milton Keynes, και μετονομάστηκε σε MK Dons. Οι φίλαθλοι της Wimbledon, εμφανώς αντίθετοι σε αυτήν την απόφαση, δεν ακολούθησαν ποτέ την ομάδα και ίδρυσαν την AFC Wimbledon. H νέα Wimbledon έφτιαξε πριν από τρία χρόνια το δικό της γήπεδο και πλέον συνεχίζει να κουβαλά τη κληρονομιά της ιστορικής Wimbledon των 80s και 90s.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page