top of page

O James McLean, το poppy και η ''Mατωμένη Κυριακή''


Στις 11 Νοεμβρίου, στην Μ. Βρετανία γιορτάζεται η ‘’Ημέρα Ανάμνησης’’ (Remembrance Day), για να δοθεί φόρος τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τις 2 επόμενες αγωνιστικές, οι ομάδες των εθνικών πρωταθλημάτων θα έχουν ραμμένη στην φανέλα τους την παπαρούνα (poppy), σύμβολο αυτής της μέρας.


Ένας παίχτης όμως δεν θα έχει ίδια φανέλα με τους συμπαίχτες του. Αυτός είναι ο James McClean της Stoke City. Από το 2011 που ο Ιρλανδός μετακόμισε στην Αγγλία και την Sunderland, αρνείτο να βάλει αυτό το σύμβολο στην φανέλα του και το 2014 είχε γράψει γράμμα στον ιδιοκτήτη της, τότε ομάδας του, Wigan για τους λόγους που δεν ήθελε. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι ο λόγος είναι πως αν το φορούσε θα ήταν ένδειξη ασέβειας προς τους 14 συμπατριώτες του που δολοφονήθηκαν από τον Βρετανικό στρατό την ‘’Ματωμένη Κυριακή’’ το 1972(η λεγόμενη Bloody Sunday για την οποία μεταξύ άλλων έχουν γράψει τραγούδια οι U2 & ο John Lennon). Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αντι-Βρετανός ή φιλοπόλεμος.


Η ομάδα του το δέχτηκε και ανέφερε ότι ενώ είναι περήφανη που η Stoke έχει στενές σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, κατανοεί ότι η παπαρούνα δεν σημαίνει το ίδιο για όλους και συνεπώς δεν θα πιέσει ποτέ κανέναν να κάνει κάτι ενάντια στην θέληση του.

Ένα ωραίο παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ παίχτη και ομάδας .

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page