top of page

O μύθος πως οι φανέλες κάνουν απόσβεση σε μεταγραφές


Σήμερα θα καταρρίψουμε ένα μύθο που ακούμε πολύ έντονα στις pubs της Αγγλίας (ίσως και στις καφετέριες της Ελλάδας) από τη μέρα που ο Cristiano Ronaldο μεταγράφηκε στην Manchester United.

O μύθος λέει πως τα 15 εκ. ευρώ που δαπάνησε η United για τον Ronaldo θα τα αποσβέσει από τις φανέλες που θα πουλήσει με το όνομα του Πορτογάλου, συνεπώς είναι μία συμφωνία μόνο με οικονομικό κέρδος. Η αλήθεια είναι πως όχι ακριβώς. Από πλευράς εμφανίσεων ο μόνος που χαίρεται αυτή τη στιγμή είναι η Adidas, καθώς αυτή θα εισράξει τα έσοδα από τις εμφανίσεις.


Adidas και Manchester United υπέγραψαν το 2014 το μεγαλύτερο deal μεταξύ εταιρίας ένδυσης και ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπογράφοντας 10ετή συνεργασία ύψους 940 εκ. ευρώ. Οι όροι της συμφωνίας δεν είναι γνωστοί αλλά όπως σε κάθε παρόμοιο συμβόλαιο, η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων (αν όχι όλα) από τις εμφανίσεις πηγαίνει στον κατασκευαστή. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο η Manchester United μπορεί να εισράτει το πολύ 6 ευρώ ανά πώληση φανέλας, η οποία αυτή τη στιγμη κοστίζει μέχρι και 110 ευρώ.


Προφανέστατα οικονομικά το deal της United θα είναι επικερδές, μιας και θα εισράξει το κόστος μεταγραφής μέσα από άλλες ενέργειες, όπως και η Adidas όσο μεγάλο και αν ακούγεται το ποσό των 940 εκ. ευρώ, είναι σίγουρο πως θα τα αποσβέσει μέσα από την πώληση εμφανίσεων σε διάστημα 10 ετών.


Με λίγα λόγια όλοι οι μεγάλοι κερδισμένοι θα βγουν γιατί αυτό είναι το μοντέρνο ποδόσφαιρο. Και ο νοών νοείτω...

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

Comments


bottom of page