top of page

Ο παίκτης του ενός εκατομμυρίου

Είμαστε σίγουροι πως όλοι μάθατε τα νέα για την απώλεια του μεγάλου Trevor Francis, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών την περασμένη Δευτέρα. Πόσο μεγάλος όμως ήταν ο Trevor; Άξιζε άραγε να γίνει η μεγαλύτερη μεταγραφή της μέχρι τότε ιστορίας το 1979;



Ο Trevor γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1954 στο Plymouth και από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο μέσα από τοπικές ομάδες. Η Birmingham τον ανακάλυψε και τον έβαλε στις ακαδημίες της το 1969. Με τους Blues σκόραρε 133 γκολ σε 329 εμφανίσεις στα 8μιση χρόνια παρουσίας του, ενώ μάλιστα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίζεται με την ομάδα σε ηλικία 16 ετών και 139 ημερών. Το ρεκόρ αυτό το έσπασε κάποιος Jude Bellingham το 2019.


Μετά την εξαιρετική του παρουσία στη Birmingham ήρθε η μεγάλη πρόκληση της Nottingham Forest. Ο παίκτης ήταν επιλογή του ίδιου του Brian Clough. Ήταν η πρώτη φορά που μια Αγγλική ομάδα ξόδεψε ένα εκατομμύριο λίρες για ποδοσφαιριστή! Ο Francis έδεσε άμεσα με την ομάδα και ήταν ο πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, όταν σκόραρε το νικητήριο τέρμα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη Μάλμε. Η Forest κατάφερε να πάρει τον τίτλο και την επόμενη χρονιά, χωρίς τον Francis ο οποίος ήταν τραυματίας.


Έχοντας ήδη αφήσει το στίγμα του στο Αγγλικό αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Francis συνέχισε την καριέρα του στη Manchester City, έπειτα στη Sampdoria όπου και κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, στην Atalanta, στη Rangers (κατέκτησε το League Cup), στη QPR και έκλεισε την καριέρα του στη Sheffield Wednesday, με την οποία το 1993 ήταν φιναλίστ και στα 2 Αγγλικά κύπελλα.


Κρέμασε τα παπούτσια του το 1994 και ασχολήθηκε για λίγα χρόνια με την προπονητική. Βέβαια από το 1988 όπου και βρισκόταν στη QPR εκτελούσε χρέη παίκτη-προπονητή. Μετά την προπονητική του καριέρα εμφανίστηκε ως σχολιαστής και πανελίστας (pundit) σε αθλητικές εκπομπές. Όλοι οι συνάδελφοί του τον χαρακτήριζαν ως έναν εξαιρετικό, ήρεμο και ευγενικό άνθρωπο.


Η καρδιά του τον άφησε πριν από λίγες μέρες στη Μαρμπέγια της Ισπανίας. Η Rangers στο πρόσφατο φιλικό της με τον Ολυμπιακό κράτησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του πριν την έναρξη του ματς.


Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε αν άξισε το 1 εκατομμύριο που δαπάνησε η Forest για να τον αποκτήσει, απάντησε "Absolutely".


Συμφωνούμε 100%

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page