top of page

Ο πρώτος gay ποδοσφαιριστής

Σαν χθες πριν από 30 χρόνια ο Justin Fashanu σόκαρε τον Αγγλικό ποδοσφαιρικό κοσμο όντας ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο οποίος δήλωσε ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος.


Μετά από αυτή του την δήλωση, όπως είχε αναφέρει, η καριέρα του στο ποδόσφαιρο πήρε την κατιούσα, καθώς καμία ομάδα δεν δεχόταν να του προσφέρει κανονικό συμβόλαιο. 8 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1998 και ενώ αγωνιζόταν στην Αμερική, ένας 17χρονος τον κατηγόρησε για σεξουαλικη κακοποίηση μετά από μια νυχτερινή έξοδο. Όλο αυτό σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων στην πολιτεία του Maryland, όπου και έγινε το περιστατικό, ηταν παράνομες.

Όταν κατηγορήθηκε, ο Fashanu πέταξε για την Αγγλία για να αποφύγει την σύλληψη. Εν τέλη στις 3 Μαΐου βρέθηκε κρεμασμένος σε μία αποθήκη στο Shoreditch του Λονδίνου. Όπως είχε γράψει στο σημείωμα που είχε αφήσει πίσω "Με είχαν καταδικάσει πριν καν γίνει η δική. Δεν θέλω να δώσω άλλη ντροπή στην οικογένεια μου και στους φίλους μου". Μεταξύ άλλων, στο σημείωμα ανέφερε πως η ερωτική πράξη με τον 17χρονο ήταν συναινετική και πως ηταν αθώος.

Ο Fashanu ήταν επίσης ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής ο οποίος κόστισε 1 εκ. λίρες όταν και πήρε μεταγραφή από την Norwich στην Nottingham forest το 1981.

Μέχρι σήμερα παραμένει ο μόνος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μεγάλων κατηγοριών, που έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφιλος. Έχουν υπάρξει και άλλοι ποδοσφαιριστές που το έχουν δηλώσει, όπως οι Thomas Beattie και Robbie Rogers, αλλά όλοι τους αφού αποσύρθηκαν.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που συζητιέται πολύ έντονα στην Αγγλία μιας και είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές σε επαγγελματικές ομάδες. Το θέμα όπως φαίνεται είναι ποιος θα κάνει την αρχή, καθώς ο φόβος της κατακραυγής και του στιγματισμού στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι έντονος ακόμα και το 2020…

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page