top of page

#RetroWednesdays - Arsenal at the 1979–80 European Cup Winners' Cup

Οι Κανονιέρηδες ήταν οι κατακτητές του FA Cup της σεζόν 1978-79 αφού νίκησαν στον τελικό την Manchester United. Έτσι εξασφάλισαν την παρουσία τους στο Κύπελλο Κυπελλούχων.



Η περιπέτειά τους ξεκίνησε κόντρα στην Fenerbahce. Το πρώτο ματς έγινε στο Λονδίνο και η Arsenal πήρε μια άνετη νίκη με 2-0. Στην Κωνσταντινούπολη, η Αγγλική ομάδα κατάφερε και άντεξε στην πίεση των Τούρκων. Ο αγώνας έληξε 0-0 και η Arsenal πέρασε στον Δεύτερο Γύρο.


Εκεί την περίμενε η Magdeburg από την Ανατολική Γερμανία. Μπορεί πλέον η συγκεκριμένη ομάδα να αγωνίζεται σε χαμηλότερες κατηγορίες, αλλά στα 70s ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη, έχοντας κατακτήσει κι όλας το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1974. Το πρώτο ματς έγινε και πάλι στο Λονδίνο με τους Κανονιέρηδες να κερδίζουν δύσκολα με 2-1. Στη ρεβάνς στη Γερμανία έγινε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τις δύο ομάδες να μοιράζονται γκολ και θέαμα. Το τελικό 2-2 έδωσε την πρόκριση στην Αγγλική ομάδα.

Στα Προημιτελικά η κληρωτίδα έφερε στην Arsenal αντιμέτωπη τη Σουηδική IFK Goteborg. Ο πρώτος αγώνας έγινε και πάλι στο Highbury και οι Κανονιέρηδες πήραν μια άνετη νίκη με 5-1. Η ρεβάνς ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0 και την Arsenal να συνεχίζει στα Ημιτελικά.


Για να περάσει στον τελικό των Βρυξελλών, η Arsenal θα έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Juventus. Για ακόμα μια φορά ο πρώτος αγώνας έγινε στο Λονδίνο. Η Juventus προηγήθηκε στο 11ο λεπτό. Οι Ιταλοί όμως στάθηκαν άτυχοι καθώς ένα αυτογκόλ τους έγραψε το 1-1 και έδωσε ελπίδες στην Αγγλική ομάδα. Στο Τορίνο έγινε ένα πολύ δυναμικό ματς. Η Arsenal πίεσε αρκετά στο τέλος και με το γκολ του Paul Vaessen στο 88 πήρε την πρόκριση στον τελικό.

Ο τελικός έγινε στις 14 Μαΐου του 1980 στο Heysel μπροστά σε 40.000 θεατές. Η Arsenal θα αντιμετώπιζε την Valencia. Μετά από ένα ματς χωρίς πολλές κλασσικές ευκαιρίες, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Εν τέλει ούτε εκεί είχαμε κάποιο γκολ και ο νικητής θα κρινόταν στα πέναλτι. Δυστυχώς για την Αγγλική ομάδα, οι Ισπανοί ήταν πιο ψύχραιμοι και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page