top of page

RetroWednesdays - Arsenal at the 1994–95 UEFA Cup Winners' Cup

Οι Κανονιέρηδες δεν συμμετείχαν στη διοργάνωση όντας οι Κυπελλούχοι Αγγλίας για το 1994 (αυτή ήταν η Manchester United) αλλά όντας οι Κυπελλούχοι Ευρώπης καθώς είχαν κατακτήσει το τρόπαιο τη περασμένη σεζόν.



Αυτό τους έδωσε και το δικαίωμα να αποφύγουν τον προκριματικό γύρο. Στον πρώτο Γύρο λοιπόν, τους περίμενε η Ομόνοια Λευκωσίας. Το πρώτο ματς έγινε στην Κύπρο και οι Λονδρέζοι πήραν μια εύκολη σχετικά νίκη με 1-3. Στη ρεβάνς στο Highbury, η παράσταση ήταν ξανά για έναν ρόλο καθώς η Arsenal νίκησε άνετα με 3-0 και πέρασε στην επόμενη φάση.


Στον Δεύτερο Γύρο, κληρώθηκε με την Κυπελλούχο Δανίας Brondby. Το πρώτο ματς για τους Κανονιέρηδες ήταν και πάλι εκτός έδρας αλλά και νικηφόρο. Οι Λονδρέζοι μπήκαν δυνατά στο ματς και προηγήθηκαν με 0-2 με τα γκολ των Ian Wright και Alan Smith, ενώ οι Δανοί μείωσαν για το τελικό 1-2. Στη ρεβάνς η Brondby μπήκε πιο δυνατά και προηγήθηκε, αλλά οι Κανονιέρηδες γύρισαν το ματς με ένα γκολ στο 27 και ένα στο 46. Το ματς έληξε 2-2 και η Arsenal ήταν στα προημιτελικά.

Εκεί την περίμενε η Auxerre. Για δεύτερη σερί φορά, η ομάδα από το Βόρειο Λονδίνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και έφερε ισοπαλία 1-1. Όλα λοιπόν θα κρίνονταν στη ρεβάνς στη Γαλλία. Εκεί, οι Κανονιέρηδες με γκολ του συνήθη ύποπτου Ian Wright κατάφεραν να κάνουν ένα μεγάλο διπλό και να συνεχίσουν στα ημιτελικά.

Για να περάσουν στον τελικό του Παρισιού, οι Κανονιέρηδες θα έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Sampdoria. Μια πολύ δυνατή ομάδα, η οποία το 1992 είχε φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αυτή τη φορά, η Arsenal εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και πήρε μια δύσκολη νίκη με 3-2. Όμως η ρεβάνς στη Γένοβα μόνο εύκολη δε προβλεπόταν. Σε ένα εκπληκτικό ματς που ήταν 1-1 μέχρι το 82, το τελικό 3-2 έστειλε τις δύο ομάδες στη παράταση! Εκεί οι ομάδες, καταβεβλημένες από τη προσπάθεια, δεν κατάφεραν να σκοράρουν και η διαδικασία συνεχίστηκε με τα πέναλτι όπου η Arsenal ήταν πιο ψύχραιμη και πέρασε στον δεύτερο σερί τελικό.

Ο τελικός έγινε στο Parc des Princes στις 10 Μαΐου του 1995 μπροστά σε 43.000 θεατές. Αντίπαλος για την Arsenal ήταν η Κυπελλούχος Ισπανίας Zaragoza. Μετά από ένα ημίχρονο χωρίς πολλές συγκινήσεις, οι Ισπανοί προηγήθηκαν με ένα πολύ όμορφο γκολ από τον Esnáider στο 68, για να ισοφαρίσουν γρήγορα οι Άγγλοι με τον John Hartson μετά από 11 λεπτά. Το τελικό 1-1 οδήγησε τις ομάδες στην παράταση. Εκεί οι Ισπανοί κατάφεραν να σκοράρουν στο 119 με ένα μυθικό γκολ από τον (πρώην παίκτη της Tottenham) Nayim ο οποίος κρέμασε τον Seaman από περίπου 40 μέτρα δίνοντας έτσι το τρόπαιο στην Zaragoza.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page