top of page

#RetroWednesdays - @Arsenal at the1993–94 European Cup Winners' Cup

Το 1993, η Arsenal κατέκτησε το 6ο κύπελλο της ιστορίας της απέναντι στην Sheffield Wednesday. Χρειάστηκαν βέβαια δύο αγώνες και μια παράταση αλλά εν τέλη οι Κανονιέρηδες τα κατάφεραν και έτσι πήραν το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.



Η περιπέτειά της ξεκίνησε ενάντια στην κυπελλούχο Δανίας Odense. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Δανία και παρά το γεγονός ότι οι Άγγλοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ κατάφεραν και ανέτρεψαν το ματς κερδίζοντας 1-2. Στο Λονδίνο, οι ομάδες μοιράστηκαν γκολ και εντυπώσεις, αλλά το τελικό 1-1 έδωσε την πρόκριση στην Arsenal.

Επόμενη αντίπαλος για τους Κανονιέρηδες ήταν η Standard Liege. Η Arsenal πήρε την πρόκριση πιθανότατα πολύ πιο εύκολα από ότι φανταζόταν. Με δύο νίκες και συνολικό σκορ 10-0 (3-0 στην Αγγλία και 0-7 στο Βέλγιο) η ομάδα από το Βόρειο Λονδίνο προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά.


Εκεί, την περίμενε η Torino, η οποία είχε αποκλείσει στον προηγούμενο γύρο την Aberdeen. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Ιταλία και οι ομάδες έμεναν στο 0 σε ένα ματς που μάλλον κανείς δε θυμάται πλέον. Στο Highbury, η Arsenal πίεσε πολύ και τελικά τη λύση έδωσε ο θρύλος της ομάδας Tony Adams ο οποίος με το γκολ του έδωσε την πρόκριση στους Κανονιέρηδες.


Για να περάσει στον τελικό, η Arsenal θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Paris Saint-Germain. Στο Παρίσι, οι Κανονιέρηδες προηγήθηκαν με τον Ian Wright αλλά ο μεγάλος David Ginola ισοφάρισε για τους Γάλλους. Στη ρεβάνς του Λονδίνου, το γκολ που πέτυχε ο Kevin Campbell στο 7ο λεπτό ήταν αρκετό για να δώσει την μεγάλη πρόκριση στην ομάδα του!


Ο τελικός έγινε στις 4 Μαΐου του 1994 στο στάδιο Parken της Κοπεγχάγης μπροστά σε 33.765 φιλάθλους. Αντίπαλος της Arsenal ήταν η Parma, η οποία υπερασπιζόταν και τον τίτλο που κατέκτησε την περασμένη χρονιά. Το ματς κρίθηκε χάρη στο γκολ του θρύλου της ομάδας Alan Smith στο 22ο λεπτό με ένα ωραίο σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή. Έτσι η Arsenal κατέκτησε τον δεύτερο (και τελευταίο μέχρι σήμερα) Ευρωπαϊκό της τίτλο μετά το Κύπελλο Εκθέσεων του 1970!



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page