top of page

#RetroWednesdays - Aston Villa FC at the 1977–78 UEFA Cup

Οι Villans τη σεζόν 1976-77 τερμάτισαν στην 4η θέση, αλλά ήταν και οι νικητές του League Cup. Για αυτό λοιπόν είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Κύπελλο UEFA.



Η περιπέτειά τους ξεκίνησε στον Πρώτο Γύρο με αντίπαλο την Fenerbahce. Η Villa αποδείχτηκε πολύ πιο δυνατή από την Τούρκικη ομάδα και την απέκλεισε με 2 νίκες (4-0 εντός, 2-0 εκτός).


Στον Δεύτερο Γύρο, η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ κληρώθηκε με την Πολωνική Gornik Zabrze. To πρώτο ματς έγινε στο Villa Park και οι Χωριάτες νίκησαν άνετα με 2-0. Στην Πολωνία, η τοπική ομάδα δυσκόλεψε πολύ τους Άγγλους, αλλά το τελικό 1-1 έδωσε την πρόκριση στην Villa.


Η Aston Villa στον Τρίτο Γύρο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη ομάδα στην μέχρι τώρα πορεία της, την Athletic Bilbao. Η Villa όμως και πάλι εκμεταλλεύτηκε την έδρα της, κερδίζοντας τους Βάσκους με 2-0, ένα πολύ καλό σκορ για την πρόκριση. Η ρεβάνς θα ήταν σίγουρα μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Στο Μπιλμπάο λοιπόν, η τοπική ομάδα ήταν πιο δυνατή, αλλά και πάλι οι Lions κατάφεραν και απέσπασαν την ισοπαλία (1-1) παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Εκεί, τους περίμενε το φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης, η Barcelona. Αυτή τη φορά, η Villa δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την έδρα της, καθώς το ματς έληξε ισόπαλο 2-2. Όλα όμως θα κρίνονταν στην Βαρκελώνη. Εκεί, οι Χωριάτες πάλεψαν αρκετά αλλά δεν τα κατάφεραν και γνώρισαν την ήττα με 2-1, τερματίζοντας έτσι την πολύ καλή Ευρωπαϊκή τους πορεία.


Για την ιστορία, η νικήτρια του θεσμού ήταν η PSV Einthoven.


H συγκεκριμένη πορεία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προάγγελος της μεγάλης πορείας που έκανε η Villa το 1982 όπου και κατέκτησε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page