top of page

#RetroWednesdays - Birmingham City FC at the 1955–58 Inter-Cities Fairs Cup

Όχι, δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην ημερομηνία. Το Πρώτο Κύπελλο Εκθέσεων διεξήχθη από το 1955 έως το 1958. Καλά διαβάσατε, κράτησε τρεις ολόκληρες σεζόν!


Το Κύπελλο πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία, καθώς ξεκίνησε σαν μια διοργάνωση που προωθούσε μεγάλες διεθνής εκθέσεις. Αυτό ήταν μια συνήθεια που γινόταν από πιο παλιά, απλά μερικές μεγάλες ομοσπονδίες πήραν την απόφαση να τον κάνουν σαν ένα διεθνές τουρνουά.



Όπως έχουμε ξαναγράψει, στα Κύπελλα Εκθέσεων συμμετείχε μόνο μια ομάδα ανά πόλη, η οποία εκπροσωπούσε και την χώρα της αλλά και την πόλη της. Έτσι λοιπόν, για την πόλη του Μπέρμιγχαμ επιλέχθηκε η Birmingham City.


Η City κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Inter που εκπροσωπούσε το Μιλάνο, και με τη μικτή Ζάγκρεμπ, μια ομάδα με παίκτες από διάφορες ομάδες της πόλης. Τα πρώτα 2 ματς τα έδωσε τον Μάιο του 1956. Τα αποτελέσματα ήταν ένα 0-0 με την Inter στο Μιλάνο και μια νίκη με 0-1 στο Ζάγκρεμπ.


Η Birmingham αντιμετώπισε ξανά τη μικτή Ζάγκρεμπ τον Δεκέμβριο του 1956 στο St. Andrews. Οι Μπλε κατάφεραν και κέρδισαν άνετα τους Κροάτες με 3-0. Το τελευταίο ματς στον όμιλο, ήταν αυτό ενάντια στην Inter στο Μπέρμιγχαμ. Η City με δύο γκολ του θρυλικού Alex Govan κατάφερε και νίκησε τους Ιταλούς. Έτσι τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλό της.


Αυτό, της έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, η οποία ήταν τα ημιτελικά, καθώς οι όμιλοι του τουρνουά ήταν 4 και περνούσε μόνο η πρώτη ομάδα από κάθε όμιλο. Στα ημιτελικά, η Birmingham κληρώθηκε με τη μικτή Βαρκελώνης. Η ομάδα αυτή όμως αποτελούταν μόνο από παίκτες της Barcelona, για αυτό και τα credits στης συμμετοχής πηγαίνουν στους Blaugrana.


Ο πρώτος ημιτελικός, έγινε τον Οκτώβριο του 1957 στο Μπέρμιγχαμ. Σε ένα πολύ συναρπαστικό παιχνίδι, η γηπεδούχος ομάδα κέρδισε με 4-3 και πήρε το προβάδισμα για τον τελικό. Στη ρεβάνς όμως, η Barcelona ήταν καλύτερη και κέρδισε με 1-0. Επειδή ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ δεν είχε θεσπιστεί ακόμα (ούτε και αυτός της παράτασης) οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν να παίξουν και τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερη έδρα. Αυτό διεξήχθη τον Νοέμβριο του 1957 στην Βασιλεία. Εκεί, η ομάδα από τη Βαρκελώνη πήρε τη νίκη με 2-1 καθώς και την πρόκριση στον τελικό.


Η Μικτή Βαρκελώνης - Barcelona ήταν και η ομάδα που σήκωσε το πρώτο Κύπελλο Εκθέσεων, νικώντας σε διπλούς τελικούς τη Μικτή Λονδίνου!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page