top of page

#RetroWednesdays - Derby County at the 1972–73 European Cup

Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Championship και να είναι ένα από τα υποψήφια φαβορί υποβιβασμού στη League One, όμως η Derby είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Αγγλία με 2 πρωταθλήματα στο ιστορικό της. Το πρώτο της το κατέκτησε το 1972 και έτσι εξασφάλισε την παρουσία της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.



Η περιπέτειά της ξεκίνησε ενάντια στην Zeljenicar. Η ομάδα του Brian Clough (εκεί ήταν πριν τη μεγάλη του πορεία με την Nottingham Forest) κέρδισε σχετικά εύκολα το πρώτο ματς στην Αγγλία με 2-0. Στη ρεβάνς στο Σαράγιεβο, οι Rams ήταν και πάλι νικητές με 1-2.

Επόμενη αντίπαλος για την Derby ήταν η Benfica. Σε έναν αγώνα δίχως αντίπαλο, οι Rams υπέταξαν τους Πορτογάλους με 3-0, ενώ είχαν προηγηθεί 2-0 μόλις στο 8ο λεπτό! Στη Λισαβώνα έγινε ένα αδιάφορο ματς που έληξε 0-0 και έτσι η Derby πέρασε στα προημιτελικά.


Εκεί την περίμενε η Spartak Trnava. Η ομάδα από τη Σλοβακία (τότε Τσεχοσλοβακία) πίεσε πολύ τους Άγγλους και κατάφερε να τους κερδίσει με 1-0 στην έδρα της. Η σκληροτράχηλη Derby όμως κατάφερε να γυρίσει τη σειρά και να κερδίσει 2-0 στην έδρα της χάρη σε 2 γκολ του θρύλου της Kevin Hector.


Για να κάνει το βήμα παραπάνω και να περάσει στον τελικό, η Derby θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Juventus. Το πρώτο ματς έγινε στο Τορίνο, με τους Ιταλούς να προηγούνται στο 27ο λεπτό και τους Άγγλους να ισοφαρίζουν 2 λεπτά μετά. Δυστυχώς η ομάδα δεν άντεξε στην πίεση των Ιταλών και λύγισε στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας με 3-1. Στη ρεβάνς στην Αγγλία, παρά την πίεση που έκανε, η Derby δεν κατάφερε να σκοράρει κάποιο γκολ και έτσι αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης.


Για την ιστορία, νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η ομάδα του Ajax που εκείνη την περίοδο κυριολεκτικά δεν είχε αντίπαλο στην Ευρώπη.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page