top of page

RetroWednesdays - Dunfermline Athletic FC at the 1968–69 European Cup Winners' Cup

Οι Σκωτσέζοι, είχαν εξασφαλίσει τη παρουσία τους στον θεσμό, όταν κέρδισαν το Κύπελλο της σεζόν 1967-68, νικώντας στον τελικό την Hearts.



Η περιπέτεια των Pars ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο όπου αντιμετώπισαν τον ΑΠΟΕΛ. Οι Σκωτσέζοι ήταν πολύ πιο δυνατοί, κέρδισαν και τα δύο παιχνίδια και με συνολικό σκορ 12-1 πέρασαν στην επόμενη φάση. Να σημειωθεί το ότι η Ουγγρική Vasas, η Δυναμό Μόσχας, Η Gornik Zabrze από τη Πολωνία, Η Ουνιόν Βερολίνου και η Σπαρτάκ Σόφιας, αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο από την UEFA, η οποία τιμώρησε τις χώρες τους διότι συμμετείχαν στην εισβολή της Τσεχοσλοβακίας.


Στον δεύτερο γύρο λοιπόν, η Dunfermline κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Οι Σκωτσέζοι πήραν μια άνετη νίκη με 4-0 στο East End Park και βρίσκονταν με το ενάμιση πόδι στην επόμενη φάση. Στο Καραΐσκάκη όμως οι Ερυθρόλευκοι άγγιξαν το θαύμα αλλά σταμάτησαν στο 3-0.


Επόμενη αντίπαλος, στα προημιτελικά, ήταν η γειτόνισσα West Brom. To πρώτο ματς έγινε στη Σκωτία, έληξε 0-0 και άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς. Στο δεύτερο ματς, οι Pars πήραν ένα πολύ μεγάλο διπλό μέσα στο Hawthorns και προκρίθηκαν στα ημιτελικά.


Τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τελικό της Βασιλείας ήταν η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ξανά ο πρώτος αγώνας έγινε στη Σκωτία και ήταν ισόπαλος αλλά αυτή τη φορά 1-1. Η Dunfermline όμως λύγισε στη Μπρατισλάβα και ηττήθηκε με 2-1, φτάνοντας έτσι μόλις ένα γκολ από τον τελικό.


Στον τελικό, η Σλόβαν νίκησε την Μπαρτσελόνα με 3-2 και κατέκτησε το τρόπαιο, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν η χώρα δέχτηκε εισβολή.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page