top of page

#RetroWednesdays - Everton FC at the 1970–71 European Cup

Τα Ζαχαρωτά τη σεζόν 1969-70 κατέκτησαν τον 7ο τίτλο στην ιστορία τους, και με διαφορά 9 πόντων από τη Leeds. Έτσι εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.



Η περιπέτειά τους ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο ενάντια στην Ισλανδική Keflavik. Το πρώτο ματς έγινε στο Λίβερπουλ και οι Μπλε κέρδισαν άνετα με 6-2 παίρνοντας ουσιαστικά την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι. Στον δεύτερο αγώνα, η Everton δεν μάσησε από το ψύχος της Ισλανδίας και κέρδισε 0-3 παίρνοντας μια άνετη πρόκριση.


Επόμενη αντίπαλος ήταν μια ομάδα - μεγαθήριο για τη δεκαετία του 1970, η Borussia Monchengladbach, η οποία είχε αποκλείσει την Κυπριακή Λάρνακα με συνολικό σκορ 16-0. Το πρώτο ματς έγινε στη Γερμανία και η τοπική ομάδα πήρε νωρίς κεφάλι στο σκορ. Η Everton όμως ισοφάρισε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Στη ρεβάνς στο Goodison Park, οι Toffees προηγήθηκαν μόλις στο 1ο λεπτό με τον Morrissey. Η Γερμανική ομάδα όμως ισοφάρισε στο 35. Οι δύο ομάδες εν τέλη οδηγήθηκαν στα πέναλτι, όπου η Αγγλική ομάδα ήταν πιο ψύχραιμη και πήρε την μεγάλη πρόκριση για τα προημιτελικά.


Η αντίπαλος στον Μπλε στους 8 της διοργάνωσης ήταν η ομάδα του Παναθηναϊκού. Στο πρώτο ματς στο Λίβερπουλ, οι Πράσινοι προηγήθηκαν με 0-1 χάρη στο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη. Η Everton ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον David Johnson. Στη ρεβάνς στην Αθήνα, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0 και την πρόκριση πήρε η Ελληνική ομάδα.

Όπως όλοι γνωρίζετε , οι Πράσινοι έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου και έχασαν από τον Ajax.

Αυτή θα ήταν και η καλύτερη πορεία της Everton στη συγκεκριμένη διοργάνωση μέχρι σήμερα. Τα Ζαχαρωτά στάθηκαν πολύ άτυχα, καθώς κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 80, αλλά δυστυχώς τότε υπήρχε η απαγόρευση των Αγγλικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, λόγω των επεισοδίων που έγιναν στο Heysel.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page