top of page

RetroWednesdays - Hibernian Football Club at the 1960–61 Inter-Cities Fairs Cup

Να υπενθυμίσουμε σε όλους πως στο Κύπελλο Εκθέσεων, η κάθε ομάδα εκπροσωπούσε την πόλη της, για αυτό και δεν υπήρχαν δύο ομάδες από μία πόλη.


Η Hiberninan λοιπόν στο Κύπελλο Εκθέσεων 1960-61 εκπροσωπούσε το Εδιμβούργο, και ήταν η πρώτη Σκωτσέζικη ομάδα που θα συμμετείχε στον θεσμό.



Στον Πρώτο Γύρο κληρώθηκε με την Ελβετική Λωζάνη, αλλά οι Ελβετοί δεν κατέβηκαν ποτέ να παίξουν και οι Hibs πέρασαν στην επόμενη φάση.


Επειδή οι ομάδες του Κυπέλλου ήταν λίγες εκείνη την εποχή, ο επόμενος γύρος ήταν τα Προημιτελικά. Εκεί η Hibernian κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Barcelona. Το πρώτο ματς έγινε στο Camp Nou και οι Σκωτσέζοι προηγήθηκαν νωρίς με 0-2. Οι Καταλανοί ισοφάρισαν, αλλά οι Hibs πήραν εκ νέου προβάδισμα με 2-4, για να ισοφαριστούν ξανά με το σκορ να λήγει 4-4 σε ένα χορταστικό ματς. Στο Easter Road, οι Hibs προηγήθηκαν νωρίς, με τη Barca να γυρίζει το ματς λίγο πριν το ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι παθιασμένοι Σκωτσέζοι κατάφεραν να γυρίσουν το ματς, να πάρουν τη νίκη με 3-2 και να προκριθούν στα ημιτελικά!


Για να κάνει το βήμα για τον τελικό, η ομάδα από το Εδιμβούργο θα έπρεπε να αποκλείσει τη Roma. Στο Easter Road, οι Ιταλοί προηγήθηκαν δύο φορές και ισοφαρίστηκαν και τις δύο από τους Hibs. Στη Ρώμη, είχαμε και πάλι πολλές εναλλαγές στο σκορ, με τον αγώνα να λήγει 3-3 και να οδηγεί τη σειρά σε τρίτο παιχνίδι (δεν υπήρχε τότε ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ). Το τρίτο ματς έγινα πάλι στη Ρώμη και ήταν παράσταση για έναν ρόλο, καθώς οι Τζιαλορόσι κέρδισαν με 6-0 και προκρίθηκαν πανηγυρικά.


Για την ιστορία, η Roma ήταν αυτή που κέρδισε και το τρόπαιο νικώντας σε διπλούς τελικούς την Birmingham City.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page