top of page

RetroWednesdays - Leeds United at the 1970–71 Inter-Cities Fairs Cup.

Ναι, μέχρι και για Κύπελλο Εκθέσεων θα γράψουμε σε αυτή τη στήλη!



Η Leeds στον Πρώτο Γύρο είχε ως αντιμέτωπη την Sarpsborg από την Νορβηγία. Οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι και στα δύο ματς, πήραν δύο νίκες με συνολικό σκορ 6-0 και προκρίθηκαν σχετικά εύκολα στον Δεύτερο Γύρο.


Εκεί θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πολύ δυνατή για την εποχή Δυναμό Δρέσδης. Οι Whites πήραν μια δύσκολη νίκη με 1-0 στο Elland Road και η ρεβάνς στην Ανατολική Γερμανία έμοιαζε δύσκολη. Όχι απλά έμοιαζε, ήταν κι όλας με την Δυναμό να επικρατεί τελικά με 2-1, όμως η Leeds πέρασε χάρη στα εκτός έδρας γκολ.


Στον Τρίτο Γύρο, οι Peacocks κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Σπάρτα Πράγας. Το τελικό 6-0 του πρώτου αγώνα στην Αγγλία έκανε τη ρεβάνς αγώνα διαδικαστικού χαρακτήρα. Για την ιστορία, η Leeds κέρδισε και το ματς στην Τσεχία με 2-3.


Στα προημιτελικά, αντίπαλος ήταν η Vitoria Setubal. Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να προηγηθούν στο Elland Road όμως η Leeds κατάφερε να γυρίσει το ματς και να πάρει μεγάλη νίκη με 2-1. Στην Πορτογαλία η ισοπαλία 1-1 έδωσε την πρόκριση στους Whites για τον Ημιτελικό.


Ο Ημιτελικός θα ήταν ένας Αγγλικός εμφύλιος κόντρα στην Liverpool. Η Leeds πήρε μεγάλο διπλό στο Anfield με 0-1 και σε συνδυασμό με τη λευκή ισοπαλία στο Elland Road προκρίθηκε πανηγυρικά στον μεγάλο τελικό.


Ο τελικός διεξήχθη σε διπλούς αγώνες με τη Juventus. Για την ακρίβεια... τριπλούς! Τι εννοούμε; Ο πρώτος αγώνας στο Τορίνο διεκόπη στο 51ο λεπτό λόγω μεγάλης βροχόπτωσης. Ο αγώνας ξανάγινε δύο μέρες μετά και το τελικό 2-2 άφηνε τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς στην Αγγλία. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τον Allan "Sniffer" Clarke στο 12 όμως η Juve ισοφάρισε γρήγορα, 8 λεπτά μετά με τον Pietro Anastasi. Οι Ιταλοί προσπάθησαν πολύ όμως δεν κατάφεραν να σκοράρουν άλλο γκολ και έτσι με το τελικό 1-1 η Leeds κατέκτησε το τρόπαιο χάρη στα εκτός έδρας γκολ!


Για τους Peacocks ήταν το δεύτερο Κύπελλο Εκθέσεων. Επειδή εκείνη τη χρονιά ήταν το τελευταίο (την επόμενη αντικαταστάθηκε από το UEFA Cup) αποφασίστηκε να γίνει ο μεγάλος τελικός με την Barcelona (είχε 3 κατακτήσεις) για το ποιά ομάδα θα κρατήσει το αυθεντικό Κύπελλο. Οι Καταλανοί εν τέλη κέρδισαν με 2-1 και πήραν το Κύπελλο στην τροπαιοθήκη τους.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page