top of page

RetroWednesdays - Leeds United at the 2000-01 UEFA Champions League

H Leeds, ως τρίτη στο πρωτάθλημα της σεζόν 1999-2000 είχε εξασφαλίσει τη παρουσίας της στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.



Η περιπέτειά της ξεκίνησε από τον Τρίτο Προκριματικό Γύρο, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μόναχο 1860. Οι Peacocks με δύο νίκες και χωρίς να ιδρώσουν πολύ, πήραν άνετα την πρόκριση στη φάση των ομίλων.


Εκεί είχε μια δύσκολη κλήρωση καθώς αντίπαλοι της ήταν η Milan, η Barcelona και η Besiktas. Σε έναν δύσκολο όμιλο όμως, οι Whites κατάφεραν να τερματίσουν δεύτεροι με μόλις μία ήττα, αφήνοντας τρίτη τη Barcelona!


Εκείνη τη σεζόν δεν υπήρχε φάση των 16, αλλά δεύτερη φάση ομίλων. Η κλήρωση για τη Leeds ήταν και πάλι δύσκολη καθώς της έφερε αντιπάλους τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Lazio και την Anderlecht. Oι Peackocks τα κατάφεραν και πάλι σε έναν δύσκολο όμιλο, τερμάτισαν δεύτεροι με 10 βαθμούς και πέρασαν στα Προημιτελικά.


Για ακόμα μια φορά η κληρωτίδα δε χαρίστηκε στην ομάδα από το Yorkshire και την έφερε αντιμέτωπη με τη πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης εκείνη τη περίοδο, τη μεγάλη Deportivo La Coruna η οποία λίγους μήνες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Το πρώτο ματς έγινε στο Elland Road και κατά πάσα πιθανότητα οι φίλοι της Leeds το θυμούνται ακόμα. Σε ένα μαγικό παιχνίδι, οι Whites νίκησαν τη Depor με 3-0 χάρη στα γκολ των Ian Harte, Alan Smith και Rio Ferdinand. Ο επαναληπτικός όμως ήταν αρκετά δύσκολος για την Αγγλική ομάδα. Η Deportivo ήταν αρκετά καλύτερη και έφτασε να προηγείται με 2-0 στο 73ο λεπτό. Η Leeds όμως άντεξε στη πίεση και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.


Για να περάσουν στον τελικό του Μιλάνου, οι Whites θα έπρεπε να περάσουν τη φιναλίστ του προηγούμενου Champions League, Valencia. Σε ένα αδιάφορο σχετικά ματς στο Elland Road, οι δύο ομάδες έμειναν στο μηδέν και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς. Στην Ισπανία όμως, η Valencia ήταν αρκετά ανώτερη και κέρδισε εύκολα με 3-0 τη Leeds στερώντας της το όνειρο της παρουσίας στον μεγάλο τελικό.


Για την ιστορία, το κύπελλο κατέληξε στη Μπάγερν Μονάχου, η οποία νίκησε τις Νυχτερίδες στα πέναλτι.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page