top of page

RetroWednesdays - @Liverpool FC at the 1972–73 UEFA Cup

Οι Reds ως τρίτοι στο πρωτάθλημα της σεζόν 1971-72 (πίσω από τις Derby County και Leeds United) είχαν εξασφαλίσει τη παρουσία τους στο Κύπελλο UEFA.



Στον Πρώτο γύρο κληρώθηκαν με την Eintracht Frankfurt, με το πρώτο ματς να γίνεται στο Anfield και τη γηπεδούχο ομάδα να κερδίζει σχετικά εύκολα με 2-0. Στη Φρανκφούρτη, οι Γερμανοί πίεσαν αρκετά αλλά δε κατάφεραν να σκοράρουν. Έτσι, τη πρόκριση πήρα η ομάδα από το Merseyside.


Επόμενη αντίπαλος για τη Liverpool ήταν η ΑΕΚ. Το πρώτο ματς έγινε και πάλι στο Anfield με τους Κόκκινους να παίρνουν μια άνετη νίκη με 3-0. Στη ρεβάνς που έγινε στην Ελλάδα, οι Άγγλοι ήταν και πάλι νικητές με 1-3 παίρνοντας έτσι μια σχετικά εύκολη πρόκριση.


Στον Τρίτο Γύρο, οι Reds κληρώθηκαν με τη Berliner Dynamo, ομάδα από την Ανατολική Γερμανία. Στο πρώτο ματς, στο Βερολίνο, οι ομάδες έμειναν στο 0 και όλα θα ξεκαθάριζαν στη ρεβάνς. Στον Anfield λοιπόν οι Κόκκινοι νίκησαν με 3-1 χάρη στα γκολ των Heighway, Toshack και Boersma παίρνοντας έτσι τη πρόκριση για τα προημιτελικά.


Εκεί, τους περίμενε η Dynamo Dresden, η οποία και αυτή ήταν από την Ανατολική Γερμανία. Ούτε αυτή όμως κατάφερε να περάσει από το Anfield, όπου ηττήθηκε με 2-0. Στη ρεβάνς στη Δρέσδη, η Liverpool πήρε ακόμα μια νίκη με 0-1 και συνέχισε δυναμικά τη πορεία της.


Για να περάσει στους διπλούς τελικούς, η Liverpool θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κάτοχο του τροπαίου Tottenham. Στο πρώτο ματς στο Anfield, οι Reds ήταν ξανά νικητές χάρη στο γκολ του αμυντικού Alec Lindsay. Στο White Hart Lane, τα Σπιρούνια προηγήθηκαν στο 49 με τον Martin Peters για να ισοφαρίσει η Liverpool 5 λεπτά μετά με τον Steve Heighway. Ο Peters ξανασκόραρε για την Tottenham στο 62ο λεπτό, αλλά οι Spurs δεν κατάφεραν να βάλουν το τρίτο γκολ που θα τους έδινε τη πρόκριση, η οποία πήγε στην ομάδα από το Merseyside.


Η Liverpool στους διπλούς τελικούς θα αντιμετώπιζε την τέταρτη (αν υπολογίζεις Δυτική και Ανατολική) Γερμανική ομάδα στον θεσμό. Αυτή ήταν η Borussia Mönchengladbach. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο Anfield και η Liverpool θριάμβευσε με 3-0 ολοκληρώνοντας έτσι τη διοργάνωση μόνο με νίκες στην απόρθητη έδρα της. Τα γκολ σημείωσαν οι Kevin Keegan (2) και Larry Lloyd. Παρά τη σημαντική διαφορά, η ρεβάνς στη Γερμανία μόνο εύκολη δεν θα ήταν. Στο Bökelbergstadion, στις 23 Μαΐου του 1973, η Gladbach ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού κατάφερε να προηγείται στο ημίχρονο με 2-0 χάρη στα 2 γκολ του σταρ της Jupp Heynckes. Όμως η Liverpool άντεξε στο δεύτερο μέρος του αγώνα, και παρά την ήττα με 2-0 ήταν η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο.


Αυτός ήταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος της Liverpool και της μεγάλης ομάδας του Bill Shankly.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page