top of page

RetroWednesdays - Liverpool FC at the 1975–76 UEFA Cup

Οι Reds ως δεύτεροι στο πρωτάθλημα της σεζόν 1974-75 πήραν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Για την ιστορία, πρώτη εκείνη τη σεζόν ήταν η Derby County.



Η Liverpool λοιπόν, ξεκίνησε τη περιπέτειά της στον Πρώτο Γύρο απέναντι σε μια άλλη ομάδα από το νησί, τη Hibernian. Στο πρώτο ματς που έγινε στο Εδιμβούργο, οι Σκωτσέζοι ήταν ανώτεροι και πήραν τη νίκη αλλά με το εύθραυστο 1-0. Οι Κόκκινοι στον επαναληπτικό αγώνα κατάφεραν όμως να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, να κερδίσουν τους σκληροτράχηλους Hibs με 3-1 και να πάρουν την πρόκριση.


Στον Δεύτερο Γύρο, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Real Sociedad.Στο πρώτο ματς, στο Σαν Σεμπαστιάν, οι Reds ήταν προετοιμασμένοι και δεν την πάτησαν ξανά. Έπαιξαν το δυναμικό ποδόσφαιρο που τους χαρακτήριζε σε όλη τη δεκαετία του 70 και πήραν μια άνετη νίκη με 1-3. Επιπλέον, στη ρεβάνς έκαναν πάρτι σκορπίζοντας τους Βάσκους με 6-0 και έτσι πήραν μια πανηγυρική πρόκριση.


Η επόμενη αντίπαλος, στον Τρίτο Γύρο, ήταν η Πολωνική Slask Wroclaw. Στον πρώτο αγώνα στη Πολωνία, οι Κόκκινοι του Merseyside ήταν και πάλι νικητές, αυτή τη φορά με 1-2. Στο Anfield, υπήρξε εκ νέου "κατηφόρα" με τη Liverpool να σταματάει αυτή τη φορά στα 3 γκολ περνώντας εύκολα στα προημιτελικά.


Εκεί, την περίμενε η Δυναμό Δρέσδης, η οποία τότε εκπροσωπούσε την Ανατολική Γερμανία. Σε ένα πολύ δύσκολο ματς στη Δρέσδη, οι Reds κατάφεραν να κρατήσουν το 0-0 και να έχουν τη πρόκριση στα χεριά τους. Στη ρεβάνς, η Liverpool τα βρήκε σκούρα αλλά κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη με 2-1 και να περάσει στην επόμενη φάση.


Για να περάσει στους διπλούς τελικούς, η ομάδα του Bob Paisley θα έπρεπε να αποκλείσει τη μεγάλη Barcelona. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Βαρκελώνη και σε ένα πολύ δύσκολο ματς, οι Κόκκινοι πήραν μια μεγάλη νίκη με 0-1. Στη ρεβάνς στο Anfield, οι Blaugrana ήταν ανώτεροι, αλλά οι Κόκκινοι άντεξαν. Το ματς έληξε 1-1 και η Liverpool πήρε τη πρόκριση για τους διπλούς τελικούς.


Στους τελικούς λοιπόν θα αντιμετώπιζε την Club Brugge, η οποία στον ημιτελικό είχε αποκλείσει το Αμβούργο. Το πρώτο ματς έγινε στις 29 Απριλίου 1976 στο Anfield. Οι Βέλγοι μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα βρέθηκαν να προηγούνται με 0-2, μόλις στο 15ο λεπτό! Εκείνη την ημέρα, η Liverpool έκανε τη πρώτη, από τις πολλές μεγάλες Ευρωπαϊκές ανατροπές στην ιστορία της. στο δεύτερο ημίχρονο, μέσα σε μόλις 7 λεπτά κατάφερε να γυρίσει το ματς από 0-2 σε 3-2, χάρη στα γκολ των Ray Kennedy, Jimmy Case και Kevin Keegan. Η ρεβάνς έγινε στο Olympiastadion του Μπριζ στις 19 Μαΐου. Οι Βέλγοι ήταν και πάλι η ομάδα που προηγήθηκε και πανηγύρισαν έξαλλα καθώς το 1-0 τους έδινε το τρόπαιο. Η χαρά τους βέβαια κράτησε μόλις 4 λεπτά καθώς ισοφαρίστηκαν από τον Kevin Keegan. Το ματς συνεχίστηκε, χωρίς να μπει κάποιο άλλο γκολ και έτσι το Κύπελλο κατέληξε στη Liverpool. Ήταν το δεύτερο κύπελλο UEFA που κατακτά μέσα σε 4 χρόνια!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page