top of page

RetroWednesdays - Liverpool FC at the 1980–81 European Cup

H Liverpool συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ως πρωταθλήτρια Αγγλίας της σεζόν 1979-80.



Οι Κόκκινοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο την Φινλανδική Oulun Palloseura. Μπορεί στο πρώτο ματς να δυσκολεύτηκαν και να έφυγαν με την ισοπαλία (1-1) από την Φινλανδία, όμως η ρεβάνς στο Anfield ήταν κυριολεκτικά παράσταση για έναν ρόλο. Τελικό σκορ 10-1, και κάπως έτσι η Liverpool περνάει πανηγυρικά.


Στον δεύτερο γύρο αντίπαλος ήταν η Aberdeen του Alex Ferguson. Η Aberdeen ήταν αρκετά δυνατή ομάδα εκείνη την εποχή όμως η Liverpool την απέκλεισε σχετικά εύκολα με 2 νίκες (0-1 στη Σκωτία, 4-0 στο Anfield) επόμενος σταθμός θα ήταν τα προημιτελικά.


Εκεί η αντίπαλος ήταν η CSKA Σόφιας, η οποία στον πρώτο γύρο είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας την προηγούμενη πρωταθλήτρια του θεσμού Nottingham Forest. Οι Κόκκινοι όμως ήταν αρκετά πιο προσεκτικοί από τους συμπατριώτες τους και με 2 νίκες (5-1 στο Anfield, 0-1 στη Σόφια) πέρασαν στα ημιτελικά.


Η Liverpool για να φτάσει στον τελικό θα έπρεπε να αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου, ομάδα-υπερδύναμη της εποχής. Το 0-0 στο Anfield δεν ήταν αρκετά ελπιδοφόρο και η ρεβάνς στο Μόναχο έμοιαζε αρκετά δύσκολη. Όμως οι Reds προηγήθηκαν στο 83 με γκολ του Ray Kennedy. Μετά από 5 λεπτά ο Karl-Heinz Rummenigge ισοφάρισε για τους Βαυαρούς όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του και έτσι η Liverpool πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό χάρη στο εκτός έδρας γκολ.


Ο τελικός θα γινόταν στις 27 Μαΐου του 1981 στο Stade de France στο Παρίσι και αντίπαλος θα ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ήθελε να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 1966. Ο τελικός ήταν ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και νικήτρια βρήκε τη Λίβερπουλ. Το γκολ της νίκης σημείωσε ο Alan Kennedy στο 82ο λεπτό. Με αυτή τη νίκη οι Reds έφτασαν τα 3 Ευρωπαϊκά Κύπελλα και ο Bob Paisley έγινε ο πρώτος προπονητής που κέρδισε τη διοργάνωση τρεις φορές.


Εκείνη τη χρονιά η Liverpool κατέκτησε και το League Cup, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 5η θέση.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page