top of page

RetroWednesdays - Liverpool FC at the 1983–84 European Cup

Όπως γνωρίζετε, στο παλαιό Κύπελλο Πρωταθλητριών συμμετείχαν μόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες. Έτσι οι Reds ως πρωταθλητές Αγγλίας είχαν εξασφαλίσει τη παρουσία τους.



Η περιπέτειά τους ξεκίνησε από τον Πρώτο Γύρο με αντίπαλο την Δανέζικη Odense. Στη Δανία, η ομάδα από το Merseyside πήρε μια δύσκολη αλλά σημαντική νίκη με 0-1 χάρη στο γκολ του Kenny Dalglish. Η ρεβάνς ήταν παράσταση για έναν ρόλοκαι με ένα άνετο 5-0, οι Reds πέρασαν στην επόμενη φάση.


Εκεί τους περίμενε η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το ματς στο Anfield προσέφερε αρκετές συγκινήσεις αλλά κανένα γκολ. Όλα θα κρίνονταν στο San Mames. Σε ένα πολύ σκληρό και κλειστό παιχνίδι, η Liverpool ήταν αυτή που προηγήθηκε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με τον Ian Rush. Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να της δώσει τη νίκη και μια μεγάλη πρόκριση.


Επόμενη αντίπαλος στα Προημιτελικά ήταν η Benfica. Το πρώτο ματς έγινε πάλι στο Anfield και κρίθηκε ξανά χάρη στο γκολ του Ian Rush. To 1-0 ήταν εύθραυστο σκορ και οι Reds θα έπρεπε να παλέψουν αρκετά στη Λισαβώνα. Όμως όχι απλά πάλεψαν, αλλά πήραν και μια εμφατική νίκη με 1-4 και πέρασαν πανηγυρικά στα Ημιτελικά!


Για να περάσουν στον τελικό της Ρώμης, θα έπρεπε να αποκλείσουν την πρωταθλήτρια Ρουμανίας Δυναμό Βουκουρεστίου. Το πρώτο ματς έγινε στο Anfield και κρίθηκε από το γκολ του Sammy Lee. Αυτό όμως που έμεινε στην ιστορία, ήταν η μπουνιά του αρχηγού της Liverpool Graeme Souness στον αρχηγό των Ρουμάνων Lica Movila. Αυτή η γροθιά έγινε μετά από πολλές αψιμαχίες των δύο μέσα στον αγώνα, και έσπασε το σαγόνι του Ρουμάνου. Η κίνηση αυτή δεν τιμωρήθηκε από τους διαιτητές κάτι που εξόργησε την Δυναμό. Η ρεβάνς στο Βουκουρέστι θα ήταν πολύ δύσκολη, και το κλίμα μύριζε μπαρούτι λόγω του σκηνικού αυτού. Όταν η ομάδα της Liverpool έφτασε στο ξενοδοχείο στο Βουκουρέστι, οπαδοί της Δυναμό επιτέθηκαν φραστικά και πέταξαν αντικείμενα στους παίκτες. Στον αγωνιστικό χώρο όμως, η Liverpool ήταν αρκετά ανώτερη, πήρε τη νίκη με 1-3 και πέρασε στον μεγάλο τελικό.


Ο τελικός έγινε στις 30 Μαΐου και αντίπαλος ήταν η γηπεδούχος Ρόμα. Η Ρόμα, είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την Dundee United σε έναν πολύ αμφιλεγόμενο αγώνα, για τον οποίο κατηγορήθηκε για δωροδοκία στον διαιτητή. Στον αγώνα, οι Reds προηγήθηκαν με τον Phil Neal στο 13 ενώ οι Ρωμαίοι ισοφάρισαν λίγο πριν το ημίχρονο. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος, όπως και η παράταση και ο νικητής θα κρινόταν στα πέναλτι. Εκεί η Liverpool ήταν πιο ψύχραιμη και κέρδισε με 4-2 με τον Alan Kennedy να σκοράρει το τελευταίο πέναλτι και να δίνει στην ομάδα του το 4ο κύπελλο Πρωταθλητριών μέσα σε οκτώ χρόνια!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page