top of page

RetroWednesdays - Liverpool FC at the 1984–85 European Cup

Οι Κόκκινοι του Merseyside ήταν οι νικητές της διοργάνωσης για τη σεζόν 1983-84 και για αυτό είχαν εξασφαλίσει τη παρουσία τους στον θεσμό.



Η περιπέτειά τους ξεκίνησε από τον Πρώτο Γύρο, όπου αντιμετώπισαν την Lech Poznan. Η Liverpool ήταν αρκετά ανώτερη και πήρε μια εύκολη πρόκριση με 2 νίκες και 0 γκολ παθητικό.


Στον Δεύτερο Γύρο την περίμενε η Benfica. To πρώτο ματς έγινε στο Anfield με τους Reds να νικάνε με 3-1 χάρη στο χατ τρικ του Ian Rush. Στη Λισαβώνα, οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν από νωρίς, αλλά δε κατάφεραν να σκοράρουν άλλο γκολ, και έτσι η πρόκριση πήγε στην ομάδα του Merseyside.

Επόμενη αντίπαλος για τα Προημιτελικά ήταν η Austria Wien. Η Liverpool δυσκολεύτηκε αρκετά στη Βιέννη αλλά κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία με γκολ (1-1). Στο Anfield η ρεβάνς είχε μόνο έναν πρωταγωνιστή, την ομάδα με τα κόκκινα, η οποία κέρδιζε ήδη από το ημίχρονο με 3-0, ενώ το τελικό 4-1 έδωσε στους Reds μια πανηγυρική πρόκριση.

Για να περάσει στον τελικό των Βρυξελλών, η Liverpool θα έπρεπε να περάσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού. Οι Πράσινοι στο πρώτο ημίχρονο στο Anfield στάθηκαν αρκετά καλά έχοντας δεχτεί μόνο ένα γκολ. Όμως ο Ian Rush με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έδωσε τέλος στα όνειρα της Ελληνικής ομάδας με 2 γκολ σε 2 λεπτά. Το τελικό 4-0 ήταν ουσιαστικά μισή πρόκριση για την Αγγλική ομάδα. Στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, η Liverpool ήταν ξανά νικήτρια χάρη στο γκολ του αμυντικού Mark Lawrenson.

Ο πιο μαύρος τελικός στην ιστορία των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων έγινε στο Heysel Stadium στις 29 Μαΐου του 1985. Μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα μετά από μικρή αναταραχή μεταξύ των οπαδών, ένα κομμάτι μιας κερκίδας κατέρρευσε μην αντέχοντας το βάρος των συσσωρευμένων οπαδών. Το αποτέλεσμα ήταν 39 νεκροί και 600 τραυματίες. Ακόμα και σήμερα κανείς δε μπορεί να καταλάβει τον λόγο που το ματς δεν διεκόπη και συνεχίστηκε κανονικά. Το ματς κέρδισε η Juventus με ένα πέναλτι του Michel Platini στο 58ο λεπτό. Αυτό ήταν και το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Μετά τον αγώνα η UEFA επέβαλε αποκλεισμό σε όλες τις Αγγλικές ομάδες για 5 χρόνια, και για 3 επιπλέον στη Liverpool. (μειώθηκε σε έναν επιπλέον χρόνο).

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page