top of page

#RetroWednesdays - Liverpool FC at the 2015–16 UEFA Europa League

Οι Reds είχαν τερματίσει 6οι στην Premier League της σεζόν 2014-15 και αυτή η θέση (σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυπελλούχος Arsenal είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Champions League) τους έδωσε το εισιτήριο απευθείας για τους ομίλους της διοργάνωσης.



Εκεί κληρώθηκαν με τις Sion, Rubin Kazan και Bordeaux. Σε έναν βατό για τα δεδομένα της όμιλο, η Liverpool πήρε την πρώτη θέση με 10 βαθμούς (2 νίκες, 4 ισοπαλίες).


Στην φάση των 16 την περίμενε η Augsburg. Το πρώτο ματς έγινε στη Γερμανία και έληξε με ένα αδιάφορο 0-0. Στο Λίβερπουλ, οι Κόκκινοι προηγήθηκαν από νωρίς με το πέναλτι του James Milner, γκολ που τους έδωσε και την πρόκριση για τη φάση των 16.


Η κληρωτίδα έφερε ως αντίπαλο στη Liverpool τη μεγαλύτερή της αντίπαλο, την Manchester United. Το πρώτο ματς έγινε στο Anfield και οι Reds πήραν μια μεγάλη νίκη χάρη στα γκολ των Sturridge και Firmino. Στη ρεβάνς του Old Trafford, οι Κόκκινοι Διάβολοι προηγήθηκαν με τον Martial αλλά ο Coutinho ισοφάρισε στο 45ο λεπτό. Αυτό το σκορ έδωσε τη πρόκριση στους Κόκκινους του Liverpool.

Η επόμενη αντίπαλός ήταν και πάλι ιδιαίτερη, καθώς ήταν η Borussia Dortmund, η πρώην ομάδα του Jurgen Klopp. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Γερμανία. Αυτοί που προηγήθηκαν όμως ήταν οι Reds με τον Divock Origi. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, οι Βεστφαλοί ισοφάρισαν με τον Hummels και το 1-1 ήταν το τελικό σκορ. Κανένας δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα γινόταν στη ρεβάνς στο Anfield. H Dortmund μπήκε πολύ φουριόζα στον αγωνιστικό χώρο και έφτασε στο σημείο να προηγείται 0-2 μόλις στο 10ο λεπτό! Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε καλά για τους Reds με το γκολ του Origi στο 48, αλλά ο Marco Reus έκανε το 1-3 στο 57. Άπαντες πίστευαν πως η πρόκριση έχει κριθεί. Μάλλον άπαντες πλην τον Klopp και τους παίκτες του.

Η μαγική αντεπίθεση άρχισε με ένα όμορφο γκολ του Coutinho με σουτ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή στο 66. 12 λεπτά μετά, μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Sakho με κεφαλιά έκανε το 3-3, για να έρθει το γκολ του Dejan Lovren στις καθυστερήσεις του αγώνα και να βάλει φωτιά στο Anfield. H Liverpool είχε πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών και οι Γερμανοί ειλικρινά δεν ήξεραν που να κρυφτούν.


Οι Reds για να περάσουν στον τελικό της Βασιλείας θα έπρεπε να ξεπεράσουν ένα ακόμα εμπόδιο, αυτό της Villareal. Δύο εβδομάδες μετά τον θρίαμβο επί της Dortmund, η Liverpool δεν στάθηκε στο ύψος στης στην έδρα των Ισπανών και ηττήθηκε με 1-0, γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Όμως η ομάδα του Klopp ήταν αρκετά ανώτερη από τη Villareal και το απέδειξε κερδίζοντας εύκολα με 3-0 στο Anfield χάρη στα γκολ των Sturridge και Lallana (ο Soriano είχε κάνει το 1-0 με αυτογκόλ).



Ο τελικός έγινε στις 18 Μαΐου του 2016 στο St. Jacob Park μπροστά σε 34.000 θεατές. Η αντίπαλος της Liverpool ήταν η Sevilla. Οι Reds ήταν ανώτεροι στο πρώτο μέρος του αγώνα και προηγήθηκαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Daniel Sturridge. Οι Ισπανοί όμως έφεραν τούμπα το ματς στο δεύτερο ημίχρονο και κέρδισαν με 3-1 κατακτώντας το τρίτο σερί Europa League.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page