top of page

#RetroWednesdays - Manchester United at the 1957–58 European Cup

Οι Μπέμπηδες του Matt Busby, είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1956-57 και αυτό τους εξασφάλισε την παρουσία τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.


Η περιπέτεια της United ξεκίνησε από τον προκριματικό γύρο, όπου και κληρώθηκε με την Ιρλανδική Shamrock Rovers. Στον πρώτο αγώνα στο Δουβλίνο, οι δυο ομάδες αποφάσισαν να μην κάνουν διάλειμμα στο ημίχρονο καθώς υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας του γηπέδου από τη βροχή. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 0-1 για την Αγγλική ομάδα, όμως οι ΙρλανδοΙ "έσκασαν" στο δεύτερο ημίχρονο και δέχτηκαν 5 ακόμα γκολ! Στο Μάντσεστερ, η τοπική ομάδα κέρδισε σχετικά εύκολα με 3-2 και πέρασε στην επόμενη φάση.


Στον Πρώτο Γύρο της διοργάνωσης, την περίμενε η Dukla Prague. Ο Πρώτος αγώνας έγινε στο Old Trafford και οι Κόκκινοι Διάβολοι πήραν μια άνετη νίκη με 3-0. Στην ρεβάνς στην Πράγα, η ήττα με 1-0 δεν ήταν αρκετή ώστε να στερήσει την πρόκριση στους Άγγλους.

Στα προημιτελικά, η United κληρώθηκε με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν στο Old Trafford, αλλά η United γύρισε το παιχνίδι και το κέρδισε με 2-1. Στο Βελιγράδι, οι παίκτες του Busby ξεκίνησαν εκρηκτικά τον αγώνα και έφτασαν στο σημείο να προηγούνται με 0-3. Οι μαχητικοί παίκτες του Αστέρα, ισοφάρισαν σε 3-3 αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, και έτσι η United συνέχισε στα Ημιτελικά.


Στην επιστροφή από το Βελιγράδι, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα έκανε μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ανεφοδιασμό καυσίμων. Το αεροπλάνο στην τρίτη του προσπάθεια να απογειωθεί, γλίστρησε στον πάγο του αεροδιαδρόμου και προσέκρουσε σε ένα σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο. Από την πρόσκρουση αυτή οι 23 από τους 44 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους είτε ακαριαία είτε υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στα θύματα ήταν οκτώ παίκτες της United, τρία μέλη του προπονητικού team και δύο δημοσιογράφοι. Η καταστροφή του Μονάχου αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Manchester United και μια από τις πιο μαύρες σε όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.


Τρεις μήνες μετά το δυστύχημα, ο Busby κατάφερε να μαζέψει την ομάδα και να αγωνιστεί για τα ημιτελικά της διοργάνωσης κόντρα στη Milan. Η United όχι απλά κατέβηκε στον αγώνα, αλλά νίκησε και τους Ιταλούς με 2-1 μέσα στο OId Trafford. Δυστυχώς για την ομάδα, η Milan στην έδρα της ήταν αχτύπητη, πήρε τη νίκη με το εμφατικό 4-0 και πέρασε εκείνη στον τελικό.

Για την ιστορία, η νικήτρια στον τελικό ήταν η Real Madrid, η οποία νίκησε τη Milan με 3-2 στην παράταση.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page