top of page

#RetroWednesdays - Manchester United at the 1983–84 European Cup Winners' Cup

H United κατέκτησε το 1983 το 5ο κύπελλο της ιστορίας της απέναντι στη Brighton. Αυτή η νίκη της εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Κύπελλο Κυπελλούχων.



Οι Κόκκινοι Διάβολοι ξεκίνησαν την πορεία τους ενάντια στην Dukla Prague. Το πρώτο ματς έγινε στο Old Trafford, με τους Τσέχους να προηγούνται και την Αγγλική ομάδα να ισοφαρίζει στο 89ο λεπτό με πέναλτι του Ray Wilkins. Στην Πράγα έγινε ένα συναρπαστικό ματς το οποίο έληξε ισόπαλο με 2-2. Έτσι, η United πέρασε στον επόμενο γύρο χάρη στα 2 εκτός έδρας γκολ.


Επόμενη αντίπαλος για την ομάδα από το Μάντσεστερ ήταν η Spartak Varna, κυπελλούχος Βουλγαρίας. Η United κατάφερε και πήρε ένα εύκολο διπλό στη Βάρνα με 1-2 και συγχρόνως το προβάδισμα για την πρόκριση. Στη ρεβάνς, δύο γκολ του Frank Stapleton ήταν αρκετά για να δώσουν την πρόκριση στην Αγγλική ομάδα.


Στα προημιτελικά λοιπόν, η United κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Barcelona. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Βαρκελώνη και η Barca νίκησε με 2-0 βάζοντας φρένο στην πορεία της Αγγλικής ομάδας. Όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. Η Manchester United έκανε μια επική ανατροπή στο γήπεδό της! Με 2 γκολ από τον Bryan Robson και ένα από τον Stapleton, οι Μπέμπηδες έκαναν την ανατροπή και πέρασαν αυτοί στα ημιτελικά!

Για να περάσει στον τελικό, η United θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Juventus. Στο Old Trafford, όπου έγινε το πρώτο ματς, αρχικά προηγήθηκαν οι Ιταλοί, με την Αγγλική ομάδα να ισοφαρίζει στο 35ο λεπτό. Το 1-1 ήταν το τελικό σκορ και άφησε ανοιχτούς τους λογαριασμούς για τη ρεβάνς. Στο Τορίνο η Juventus Προηγήθηκε στο 13ο λεπτό, με τη United να απαντά στο 70. Εκεί που οι δυο ομάδες φαινόταν πως θα οδηγηθούν στην παράταση, ήρθε ένα γκολ από τον Paolo Rossi το οποίο έστειλε τους Bianconeri στον τελικό.

Για την ιστορία, η Juve κατάφερε να σηκώσει και την κούπα, νικώντας την Porto στον τελικό με 2-1!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page