top of page

RetroWednesdays - Nottingham Forest at the 1978–79 European Cup

Η μαγική σεζόν 1977-78 χάρισε στην Forest το πρώτο της και μοναδικό πρωτάθλημα και την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Αγγλία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1978-79.



Η ομάδα του θρύλου Brian Clough κληρώθηκε στον Πρώτο Γύρο με τον χειρότερο δυνατό αντίπαλο. Αυτή ήταν η Liverpool η οποία είχε κερδίσει το τρόπαιο τις 2 προηγούμενες χρονιές και υπερασπιζόταν τον τίτλο της. Σε ένα μαγικό ματς η Forest κατάφερε να κερδίσει τους Reds με 2-0. Η ρεβάνς στο Anfield θα ήταν πολύ δύσκολη αλλά η Nottingham κατάφερε να αποσπάσει λευκή ισοπαλία και να πάρει μια μεγάλη πρόκριση.


Στον Δεύτερο Γύρο, αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ που τότε προπονητή είχε τον Ferenc Puskás. Η Forest πήρε μια δύσκολη νίκη στην Αθήνα με 1-2, όμως η ρεβάνς στο Nottingham ήταν παράσταση για έναν ρόλο. Νίκη με 5-1 και ο δρόμος για τα προημιτελικά είχε μόλις ανοίξει.

Εκεί αντίπαλος ήταν η Ελβετική Grasshoppers. To πρώτο ματς έγινε στο Nottingham και οι Ελβετοί προηγήθηκαν νωρίς με 0-1. Όμως η Forest ήταν αρκετά πιο δυνατή και το τελικό 4-1 έδωσε στη ρεβάνς χαρακτήρα τυπικής υπόθεσης. Η Nottingham δεν ηττήθηκε ούτε εκεί και με την ισοπαλία (1-1) πήρε την πρόκριση για τα Ημιτελικά.


Για να περάσει στον τελικό, η Forest θα έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Κολωνίας. Οι Γερμανοί πρωταθλητές ήταν πολύ δυνατοί και το έδειξαν στον πρώτο αγώνα στο Nottingham όπου απέσπασαν την ισοπαλία με 3-3. Στη ρεβάνς όμως μίλησε η ψυχή της ομάδας του Clough και η τεράστια νίκη με 0-1 με το γκολ του Ian Bowyer έστειλε την Forest στον τελικό.


Ο τελικός έγινε στις 30 Μαΐου 1979 στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Αντίπαλος ήταν η Malmö από τη Σουηδία η οποία στον ημιτελικό απέκλεισε την Αούστρια Βιένης. Οι φίλοι της Forest θα θυμούνται για πάντα το γκολ του Trevor Francis στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Το τελικό 1-0 έδωσε το πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ομάδα και την αφορμή για τρελά πανηγύρια από τους οπαδούς της. Που να φαντάζονταν πως δε θα ήταν και το μοναδικό...


Η Nottingham Forest ολοκλήρωσε εκείνη την επική χρονιά με τη κατάκτηση του League Cup, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στη δεύτερη θέση

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page