top of page

RetroWednesdays - Nottingham Forest at the 1979–80 European Cup

Η Forest, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης της σεζόν 178-79 είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει ξανά στη διοργάνωση, για να υπερασπιστεί τον τίτλο της.



Η περιπέτεια της ομάδας του Brian Clough ξεκίνησε με αντίπαλο τη Σουηδική Öster. Στο πρώτο παιχνίδι οι Κόκκινοι πήραν μια εύκολη σχετικά νίκη με 2-0 μέσα στο Cιty Ground. Στη ρεβάνς στη Σουηδία, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν, αλλά η Forest ισοφάρισε, παίρνοντας το Χ και την πρόκριση.


Στον Δεύτερο Γύρο, οι Reds κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη πρωταθλήτρια Ρουμανίας Arges Pitesti. Το πρώτο παιχνίδι έγινε και πάλι στο Νότιγχαμ, και πάλι η Forest κέρδισε με 2-0. Στη Ρουμανία, η Forest δεν δυσκολεύτηκε και πήρε μια άνετη πρόκριση για τα προημιτελικά.


Εκεί τη περίμενε η πρωταθλήτρια της Ανατολικής Γερμανίας Dynamo Berlin. Αυτή τη φορά το "κάστρο" του Νότιγχαμ έπεσε, καθώς οι Γερμανοί κέρδισαν με 0-1. Άπαντες γνώριζαν πως η Αγγλική ομάδα θα είχε μια πολύ δύσκολη αποστολή στο Βερολίνο. Όμως η αρμάδα του Clough, μετά από ένα μυθικό πρώτο ημίχρονο, ήταν μπροστά στο σκορ με 0-3! Οι Γερμανοί μείωσαν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου σε 1-3 αλλά η επική πρόκριση πήγε στους Reds!

Για να περάσει στον τελικό της Μαδρίτης, η Nottingham Forest θα έπρεπε να περάσει το εμπόδιο του Ajax. Για ακόμα μια φορά, το πρώτο ματς έγινε στο City Ground. Αυτή τη φορά όμως η Forest εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και κέρδισε τον Αίαντα με 2-0 χάρη στα γκολ των Trevor Francis και John Robertson. Η ρεβάνς όμως στο Άμστερνταμ μόνο εύκολη δε θα ήταν. Ο Ajax προηγήθηκε στο 65ο λεπτό και μέχρι το τέλος του αγώνα πίεσε ασφυχτικά την Αγγλική ομάδα. Οι Reds όμως άντεξαν και προκρίθηκαν στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό!


Ο τελικός έγινε στις 28 Μαΐου του 1980 στο Santiago Bernabeu, μπροστά σε 51.000 θεατές. Αντίπαλος της Forest ήταν η πρωταθλήτρια Δυτικής Γερμανίας, το Αμβούργο. Ο τελικός κρίθηκε με ένα όμορφο γκολ από τον John Robertson με σουτ έξω από τη περιοχή. Η Nottingham Forest ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τους παίκτες να μη μπορούν να το πιστέψουν και να πανηγυρίζουν έξαλλα!


Η ομάδα του Brian Clough μας έδειξε ότι στο ποδόσφαιρο όλα είναι δυνατά!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page