top of page

#RetroWednesdays - Nottingham Forest at the 1983–84 UEFA Cup

H Forest, που όπως γνωρίζετε ήταν από τις κορυφαίες ομάδες κατά τη δεκαετία του 80, είχε τερματίσει 5η στο πρωτάθλημα της σεζόν 1982-83, και αυτό της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο UEFA.



H πορεία της ξεκίνησε από τον Πρώτο Γύρο ενάντια στην Vorwarts Frankfurt από την Ανατολική Γερμανία (δεν είναι από τη γνωστή Φρανκφούρτη). Η Αγγλική ομάδα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου ενάντια στους Γερμανούς, και με δύο νίκες πήρε μια άνετη πρόκριση.


Στη συνέχεια, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την PSV Einthoven. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Ολλανδία. Εκεί η Forest κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο διπλό με 1-2 με ένα γκολ από πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα! Στη ρεβάνς, οι κόκκινοι του Νότιγχαμ πήραν και πάλι μια μεγάλη νίκη με 1-0 χάρη στο γκολ του Peter Davenport.

Επόμενη αντίπαλος για την ομάδα του Brian Clough ήταν η Celtic. Το πρώτο ματς έγινε στο City Ground, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0. Στη ρεβάνς στη Γλασκώβη, Η Forest προηγήθηκε με 0-2 με 2 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Το γκολ που έβαλαν οι Σκωτσέζοι στο 79ο λεπτό δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει την πρόκριση.

Στα προημιτελικά, η κληρωτίδα έφερε αντιμέτωπη στην Αγγλική ομάδα την Sturm Graz. Στο πρώτο ματς που έγινε στην Αγγλία, οι γηπεδούχοι κέρδισαν σχετικά δύσκολα με ένα γκολ του Paul Hart. Στη ρεβάνς της Αυστρίας, η τοπική ομάδα κατάφερε να κερδίσει με 1-0 οδηγώντας το ματς στην παράταση. Εκεί η Αγγλική ομάδα χρειάστηκε ένα γκολ από τον Colin Walsh από την άσπρη βούλα για να πάρει την μεγάλη πρόκριση!

Για να περάσει στον τελικό, η Forest θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Anderlecht. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Αγγλία και η ομάδα του Brian Clough Πήρε μια μεγάλη νίκη με 2-0. Στις Βρυξέλλες όμως, η Anderlecht κέρδισε με 3-0 και πήρε εκείνη την πρόκριση για τον τελικό.

Λίγα λόγια για τη ρεβάνς των Βρυξελλών. Το 1997, δηλαδή 13 χρόνια μετά τον αγώνα, φανερώθηκε πως ο τότε πρόεδρος της Anderlecht, Constant Vanden Stock, δωροδόκησε τον διαιτητή της αναμέτρησης με 27.000 λίρες για να βοηθήσει την Βελγική ομάδα. Ένα από τα 3 γκολ της Anderlecht προήλθε από αμφισβητούμενο πέναλτι, ενώ το γκολ που έβαλε η Forest στο τελευταίο λεπτό του αγώνα (και θα της έδινε την πρόκριση) ακυρώθηκε. Η UEFA τιμώρησε την Anderlecht με έναν χρόνο αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της, αλλά οι Βέλγοι δικαιώθηκαν στο CAS.


Όσον αφορά τον τελικό του 1984, ο Θεός του ποδοσφαίρου δικαίωσε την Forest, και έτσι η Anderlecht ηττήθηκε από μια άλλη Αγγλική ομάδα, την Tottenham!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page