top of page

#RetroWednesdays - Rangers FC at the 1960–61 European Cup Winners' Cup

Αρχικά, να σας αναφέρουμε λίγα λόγια για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς ήταν το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων. Το συγκεκριμένο τουρνουά δεν οργανώθηκε από την UEFA από την επιτροπή που διοργάνωνε το Mitropa Cup, ένα κύπελλο για ομάδες της κεντρικής Ευρώπης.


Οι συμμετοχές στη διοργάνωση ήταν πολύ λίγες, και οι ομοσπονδίες επειδή δεν πίστευαν στη βιωσιμότητα του τουρνουά, δεν είχαν στείλει όλοι τις Κυπελλούχες ομάδες. Για παράδειγμα η Ιταλία έστειλε τη Fiorentina, ενώ κυπελλούχος ήταν η Juventus, η Ουγγαρία και η Ανατολική Γερμανία έστειλαν την ομάδα που τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, ενώ η Τσεχοσλοβακία έστειλε τον νικητή ενός ανεπίσημου τουρνουά. Η Rangers όμως εκπροσώπησε τη Σκωτία κανονικά σαν Κυπελλούχος.


Η Rangers ήταν μια από τις ομάδες που έπαιξαν στον προκριματικό γύρο για να μπουν στην τελική οκτάδα. Εκεί αντίπαλός της ήταν η Ferencvaros. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Γλασκώβη και οι Σκωτσέζοι νίκησαν σχετικά εύκολα με 4-2. Στη ρεβάνς στη Βουδαπέστη, η τοπική ομάδα νίκησε με 2-1 αλλά αυτό δε της ήταν αρκετό ώστε να συνεχίσει στη διοργάνωση.


Στα προημιτελικά λοιπόν, οι Gers κληρώθηκαν με την Borussia Monchengladbach. Η ομάδα από τη Γλασκώβη ήταν με διαφορά ανώτερη από τους Γερμανούς, κάτι που αποτυπώνεται από το συνολικό 11-0 υπέρ της! 0-3 μέσα στη Γερμανία και το εμφατικό 8-0 στο Ibrox με χατ τρικ του θρύλου της ομάδας Ralph Brand.

Για να περάσει στον τελικό, η Rangers θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Wolves. Το 2-0 του πρώτου αγώνα στη Σκωτία έδωσε μεγάλο προβάδισμα στην ομάδα. Στην Αγγλία, η Σκωτσέζικη ομάδα κατάφερε να πάρει την ισοπαλία με 1-1 και να περάσει στον τελικό.

Για την ακρίβεια... στους τελικούς, καθώς ήταν το μοναδικό Κύπελλο Κυπελλούχων όπου έγιναν διπλοί τελικοί. Αντίπαλος της Rangers, θα ήταν η Fiorentina. Το "κάστρο" της ομάδας από τη Γλασκώβη δυστυχώς αλώθηκε από τους Ιταλούς οι οποίοι κέρδισαν 0-2 και σχεδόν τελείωσαν την υπόθεση τρόπαιο από τον πρώτο αγώνα. Οι Viola κέρδισαν και μέσα στη Φλωρεντία με 2-1 κατακτώντας έτσι το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page