top of page

RetroWednesdays - Tottenham Hotspur at the 1962–63 European Cup Winners' Cup

Τον Μάιο του 1962, οι Spurs κατέκτησαν το FA Cup απέναντι στη Burnley. Αυτό ήταν το 4ο στην ιστορία τους και δεύτερο συνεχόμενο. Επιπλέον, τους έδωσε και το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.



Επειδή ήταν ομάδα από δυναμικό πρωτάθλημα, απέφυγε τον προκριματικό γύρο. Στον Πρώτο Γύρο λοιπόν, κληρώθηκε με την Rangers. Το πρώτο ματς στο Λονδίνο ήταν γεμάτο γκολ και θέαμα και βρήκε τους Spurs νικητές με 5-2. Στη Γλασκώβη, η Tottenham τα κατάφερε ξανά και πήρε τη νίκη με 2-3 περνώντας με άνεση στα προημιτελικά.


Εκεί την περίμενε η κυπελλούχος της Τσεχοσλοβακίας Slovan Bratislava. Οι Spurs δυσκολεύτηκαν αρκετά στη Μπρατισλάβα όπου και ηττήθηκαν με 2-0. Θα έπρεπε να ξεπεράσουν ένα μεγάλο εμπόδιο στην έδρα τους για να περάσουν στα ημιτελικά. Οι Λονδρέζοι όχι απλά το κατάφεραν αλλά συνέτριψαν τη Slovan με 6-0 παίρνοντας έτσι μια πανηγυρική πρόκριση!


Για να περάσει στον τελικό που θα γινόταν στο Ρότερνταμ, η Tottenham θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της OFK Beograd, της κυπελλούχου Γιουγκοσλαβίας. Το πρώτο ματς έγινε στο Βελιγράδι και οι Spurs προηγήθηκαν στο 27ο λεπτό, με την OFK να ισοφαρίζει 9 λεπτά μετά. Το γκολ της νίκης για την Αγγλική ομάδα έβαλε ο Terry Dyson στο 72ο λεπτό. Παρά το διπλό, η Tottenham ήξερε πως η OFK σίγουρα δε θα πάει στο Λονδίνο για τουρισμό. Στο White Hart Lane, οι Άγγλοι προηγήθηκαν στο 23 αλλά μόλις μετά από 5 λεπτά ισοφαρίστηκαν. Το γκολ του Cliff Jones έδωσε μια ανάσα στην Tottenham λίγο πριν το ημίχρονο, για να έρθει στο 49 ο Bobby Smith και να κάνει το τελικό 3-1.


Ο τελικός έγινε στο γήπεδο De Kuip στις 15 Μαΐου 1963 μπροστά σε 49.000 θεατές και αντίπαλος της Tottenham ήταν η Atletico Madrid. Ο τελικός αυτός σίγουρα θα μείνει αξέχαστος στην ομάδα του Βόρειου Λονδίνου, καθώς κατατρόπωσε τους Rojiblancos με 5-1!



Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, η Tottenham έγινε η πρώτη Αγγλική ομάδα που κατακτά Ευρωπαϊκό τίτλο. Οι Spurs συνολικά έχουν 3 Ευρωπαϊκούς τίτλους.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page